avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata asigurarilor de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata asigurarilor de sanatate

Buna ziua,
Pana deunazi ma consideram unom scolat, educat, capabilsa inteleaga transformarile din jurul sau. Acum ma simt incapabil sa inteleg ceea ce trebuie sa fac.
Iata situatia mea: Sunt coasigurat la copilul meu care lucreaza . Am fost contactata de o firma de sondaje de opinie care imi trimit de lucru in mod neregulat: proiectele din zona mea imi aduc un venit net de 250 - 300 maxim pe luna. - asta din conventiile semnate dar ei ma platesc cand au bani la 40 - 60 de zile de la finalizarea studiului.
In Conventia civila scrie ca trebuie sa platesc 5.5% din suma pentru sanatate.
Am intrebat la Casa de sanatate si am primit urmatorul respuns:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar
Calitatea de coasigurat se pierde din momentul cand persoana realizeaza venituri asupra carora se prevede obligativitatea de plata la fondul asigurarilor sociale de sanatate. In cazul dvs, asupra veniturilor din prestari servicii se calculeaza contributia fie potrivit lit.b) a art. 257, fie conform cu lit.f) (nu mentionati potrivit carui cod -comercial sau civil - a fost incheiat contractul de prestari servicii).

Pe de o parte inteleg ca daca realizez un venit mai mic de salarul minim brut nu platesc contributia,
pe de alta parte inteleg ca daca platesc contributia nu mai sunt coasigurat.
Va rog, ma poate cineva lamuri?
multumesc!

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp partial diaconesse diaconesse buna ziua, as dori sa stiu daca in cazul unui CIM cu timp partial este obligatoriu sa mi se opreasca din nou toate cotizatiile catre stat( mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Contributia la sanatate eleonor eleonor am un if unde eu detin 70% din actiuni,sotul 20% iar baiatul 10% as dori sa stiu cum se va face calculul contributiei la sanatate,mentionez ca nu realizam ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)