avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca cu timp partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca cu timp partial

buna ziua, as dori sa stiu daca in cazul unui CIM cu timp partial este obligatoriu sa mi se opreasca din nou toate cotizatiile catre stat( mentionez ca am un CM cu timp normal si doresc sa lucrez suplimentar la un alt angajator cu CIM cu timp partial)
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:29, 6 Septembrie 2009
1. CIM, indiferent ca sunt cu full-time sau part-time au acelasi regim fiscal. Retinerea contributiilor este obligatorie.
2. Daca vreti sa nu mai platiti contributiile incheiati o conventie civila de prestari servicii si veti plati numai impozitul pe venit.
In cazul unui CIM cu timp partial, este obligatoriu sa vi se opreasca toate cotele datorate statului.Cum a spus colegul meu dl.Valeriu, daca doriti sa nu mai plati contributii catre stat, incheiati o conventie civila
la conventie civila va fi de platit impozitul si contributia la sanatate.
La conventia civila se plateste contributia de sanatate numai daca nu are venituri de natura salariala sau din activitati independente si nu se retine pe stat ci plateste prestatorul de servicii direct la Casa de Asigurari de Sanatate.

ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
inca mai e in viguare conventia civila ?

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Legea 95/ 2006 o mare teapa pentru foarte multi romani ochi_albastri10 ochi_albastri10 in baza legii 95/ 2006care este statutul colaboratorilor unei societati de asigurare ce nu are realizari echivalente salariului minim pe economie, cat are de ... (vezi toată discuția)