avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... asigurari de sanatate - salariat si PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

asigurari de sanatate - salariat si PFA

Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie?
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 17:19, 18 Mai 2010
Da, contributia la fd. sanatate se plateste la veniturile din activitati independente in situaţia în care se realizează si venituri din salarii.
Cass se plateste in ambele cazuri.
LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
ART. 257 (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
………………………………………………………………
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

Dar daca esti in acelasi timp PFA si salariat cu 40 ore/sapt, impozitul si CASS se platesc in jumatate...
Pentru PFA se plateste cota de 5,5% din venitul net, pentru care trebuie sa faceti o delaratie de asigurare la Casa de Sanatate, iar ca salariat contributiile de 5,2% (suportata de angajator) si 5,5% (retinuta din veniturile dvs.) se platesc de angajator in raport de veniturile lunare realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru angajat + pfa bogdanch bogdanch Buna ziua, Sunt angajat cu norma intreaga la o firma si pe langa asta mai prestez servicii pe PFA. Avand in vedere ca in calitate de salariat platesc deja ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)