avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul dobanda si actualizare cu rata inflatiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul dobanda si actualizare cu rata inflatiei

Buna ziua,
imi puteti confirma daca in materia dreptului muncii este admisibil cumulul dobanzii cu rata inflatiei, in cazul actualizarii sumelor pe care le are de primit un salariat dupa obtinerea hotararii de reintegrare (conf. art. 78 C.muncii)?

Stiu ca exista hotarari ale ICCJ, si practica judiciara in civil si comercial, care admit posibilitatea acestui cumul, in sensul ca aplicand ambele criterii nu s-ar ajunge la o dubla reparatie, o imbogatire fara just temei a creditorului, natura lor fiind diferita :
- dobanda reprezinta o sanctiune, (daune moratorii pentru neexecutarea obligatiei de plata)
- indexarea cu rata inflatiei reprezinta valoarea reala a obligatiei banesti la data efectuarii platii (daune compensatorii)

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Se poate percepe dobanda la dobanda in comercial? athahualpa athahualpa in cazul in care s-au acordat daune-interese ca urmare a rezilierii unui contract din culpa uneia dintre parti,chiar daca nu este stipulat in contractul ... (vezi toată discuția)
Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)
Actualizare drepturi castigate in instanta Rentzu Rentzu Buna seara. Intr-un proces cu fostul angajator, am castigat plata salariilor incepand cu 01.06.2011 pana la data reintegrarii efective pe post ( am obtinut in ... (vezi toată discuția)