in cazul in care s-au acordat daune-interese ca urmare a rezilierii unui contract din culpa uneia dintre parti,chiar daca nu este stipulat in contractul comercial dobanzi,se pot percepe dobanzi cu capitalizarea lor daca a trecut mai mult de un an de la data acordarii prejudiciului,printr-o decizie definitiva si irevocabila?
in acest context,pot fi acordate atat reactualizarea sumei(efectuata de executorul judecatoresc) si in acelasi timp a se percepe si dobanda legala(bnr),find un contract comercial intre parti?
multumesc de sprijin
Buna ziua
Prin dispoziţiile art.1 din Legea nr.313/1879 se stipulează expres nulitatea clauzei penale înserată în contractul de împrumut, fără a se face distincţie sub aspectul naturii juridice a actului încheiat (contract civil sau comercial).
Cu stima,
Buna ziua,
Am senzatia ca intrebarea este nu este corect formulata.
Trebuie facuta o distinctie intre dobanda la dobanda in contractele comerciale, intrebare la care a fost formulat un raspuns si perceperea dobanzii legale in cazul unei executarii silite. Avand in vedere ca in speta, se mentioneaza existenta unei decizii definitive si irevocabile (banuiesc ca este vorba despre o sentinta judecatoreasca), inteleg ca instanta s-a pronuntat cu privire la cuantumul daunelor-interese pentru neexecutarea contractului comercial, sentinta ce nu a fost pusa in executare.
Dupa obtinerea titlului executoriu prin investirea cu formula executorie a sentintei judecatoresti, executorul judecatoresc va adauga la valoarea stabilita de instanta, contravaloarea cheltuielilor de executare si dobanda legala (cred eu)pentru suma datorata, eventual va reactualiza suma datorata.
aveti dreptate;nu am fost suficient de explicit.este intradevar vb despre o hotarare irevocabila pronuntat de ICCJ,prin care mi s-a acordat,urmare a incalcarii grave a unui contract comercial,daune interese.nu am cerut nici la fond,apel ,recurs si dobanda legala.in acest sens,am promovat o actiune de curand separata.intrebarea corecta ar fi daca pot sa solicit prin procedura de executare silita si reactualizarea sumei de bani(fiind vb despre o suuma mare,cca 200000 lei)daca am solicitat dobanda legala(bnr) ce se acorda conf art 5 indice 2 din OG9/2000,coroborat cu art 43 cod com prin promovarea,cum spuneam, a unei actiuni separate la judecatorie.in caz afirmativ,cvare ar fi suportul juridic.multumesc anticipat pentru sprijin in acest demers al meu
Pentru ca in sentinta nu se stipuleaza obligativitatea de a plati dobanda legala ati procedat corect prin promovarea unei noi actiuni referitoare la aceasta.
In dosarul de executare, executorul poate doar sa actualizeze suma prin aplicarea indicelui de inflatie.
Penalitati
aandrra
in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)