avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CUANTUM PENALITATI INTARZIERE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CUANTUM PENALITATI INTARZIERE

Buna ziua
As dori sa stiu daca este un act legislativ care prevede ca suma penalitatilor de intarziere nu poate depasi valoarea debitului?
In contract nu se specifica decat cuantumul de 1%/zi penalitati de intarziere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 15:52, 11 Iunie 2009
Penalitatile se calculeaza in functie de ati trecut in contract .Nu este un alt mod de calcul in aceasta situatie.
lylyan a scris:

Buna ziua
As dori sa stiu daca este un act legislativ care prevede ca suma penalitatilor de intarziere nu poate depasi valoarea debitului?
In contract nu se specifica decat cuantumul de 1%/zi penalitati de intarziere.
Multumesc



Nu cred ca exista un text de lege sau alt act normativ prin care sa se impuna un prag maxim al penalitatilor.
din cate stiu , legea intaririi disciplinei financiare arata ca valoarea cuantumului calculat al penalizarii sa nu depaseasca valoarea pt. care a fost calculata daca prin contract nu s-a stabilit altfel.

In cazul Dmv nu puteti percepe o penalizare mai mare de 1%.
Mult succes ,
de la "nu cred" pana la Legea 469/2002 e cam mare diferenta...

Art. 4. - (1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
OG 9/2000 Art. 8. - Dobanda se va calcula numai asupra cuantumului sumei imprumutate.
Cu toate acestea, dobanzile se pot capitaliza si pot produce dobanzi in temeiul unei conventii speciale incheiate in acest sens, dupa scadenta lor, dar numai pentru dobanzi datorate pe cel putin un an.
Deci dobanda cumulata poate depasi cuantumul sumei datorate, daca in contract s-a specificat aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
In urma abrogarii legii 469/2002 prin legea 246/2009... g.florin g.florin mai exista vreo prevedere valabila care sa stipuleze ca penalitatile nu pot depasi valoarea contractului ? multumesc. (vezi toată discuția)