avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii baza calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

baza calcul concediu medical

buna ziua!
am un concediu medical a carui baza de calcul, insumand cele 6 luni anterioare, imi da suma de 14512 lei si un nr de 131 zile , cu un procent de 75% pt. concediul medical.
14512:131*75% = 83,0840 lei/zi

eu cum platesc acest medical : la 8040lei:131*75% sau la cat a realizat salariatul in ultimele 6 luni?
multumesc mult de intelegere!
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 09:52, 1 Martie 2011
CM se calculeaza astfel: suma veniturilor brute realizate(14512 lei) se imparte la nr zile lucratoare cotizate(131). Rezultatul ,adica 110.779 lei=baza medie zilnica CM
Aceasta baza medie o calculati la nr zile medical. Concret, daca aveti 5 zile de CM, veti calcula astfel: 5 *110.779*75%=415.42 lei
referitor la intrebarea de mai sus va rog sa-mi spuneti ce retineri se fac din CM cod 01 (sunt plafonate retinerile CAS,CASS si somaj la minim pe economie? ) va multumesc anticipat
multumesc mult!

dar atunci salariul minim 670 lei x12 luni = 8040 lei, la ce se refera acest plafon de 8040 lei ?
Pt @elam: aceasta plafonare se refera la venitul brut realizat intr-o luna de persoana respectiva: daca salariatul realizeaza venituri mai mari de 8040lei(adica cele 12 salarii minime de economie), atunci venitul se plafoneaza la 8040 lei. Baza legala este OUG 158/2005:ART. 10(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Pt @ady28:nu, nicidecum:somajul se calculeaza in functie de salariul realizat +CM unitate(0.5%), CASS 5.5% din salariul realizat, iar singura noutate este calculul CAS:10.5% din salariul realizat+(2022-adica salariul mediu pe economiex35%)/nr.zile lucratoare luna x10.5%xnr.zile lucratoare concediu medical-totul plafonat la 5 salarii medii brute pe tara,adica la 10110 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezumat contributii salariale 2011 crisadi crisadi va rog sa ma corectati daca gresesc: [b]CONTRIBUTII ANGAJAT[/b]: 1. SOMAJ: (Venit realizat + cm unitate)*0.5 % 2. CAS: ( Venit realizat + baza calcul CAs ... (vezi toată discuția)
Calcul contributii concediu medical 2011 ID CONT STRATEGY SRL ID CONT STRATEGY SRL Buna ziua Am rugamintea sa ma ajutati putin cu calculul concediului medical si al contributiilor aferente acestuia. Am concediu medical pe perioada 03 - 31 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ganca ganca as dori sa stiu cum se face calculul pt concediu medical cu boala obisnuita se scade 25% din salariul de incadrare si se mai scade si impozitul sau se face ... (vezi toată discuția)