daca salariul meu brut este 1100 pe toata perioada de 12 luni cotizabile,atunci cat voi lua pentru prima luna de concediu prenatal avand ccd 08?intreb acest lucru deoarece nu mi s-a parut corect cat mi s-a acordat pe luna februarie,si anume 818 lei.puteti sa-mi faceti un calcul dumneavoastra?multumesc mult.
pt luna februarie 1100*6luni / 130 zile contributie in cele sase luni (ian 2011-august 2010) *85% * 20 zile de concediu medical - 74 lei contributia cas = 789 lei
1. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 44. - (1) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.
(2) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora şi, respectiv, a indemnizaţiilor pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
Art. 45.
(1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se achitã bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurãri sociale datorate integral de asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.
2. Asadar salariatului nu i se retine decat contributia pentru pensie calculata la salariul minim brut pe economie.
3.- Indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate este aceeasi pe toata durata concediului, nu se calculeaza in fiecare luna.
- Cuantumul lunar difera in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii respective.