Intrebarea mea este urmatoarea: Doi români care locuiesc în Suedia se căsătoresc. Dacă se întâmplă ceva cu unul dintre ei, cel care ramâne mosteneste pe cel care moare? Are importanță cât timp au fost căsătoriți? Fiecare are câte un copil matur (din căsătorii precedente).
Și încă ceva: căsătoria făcută aici necesită vreun fel de echivalare in Romania? Este vorba de persoane care au locuit multi ani aici dar au cetațenia română.
Foarte recunoscătoare pentru răspuns și mulțumesc anticipat.
Pai depinde unde s-au casatorit...daca au facut-o la consulatul roman, atunci se aplica legea romana, in caz de deces fiecare sot avand dreptul la o cota de 1/2 din bunurile comune si 1/4 din bunurile proprii ale celuilalt sot (venind in concurs cu fiul/fiica celuilalt sot). Aceasta regula se aplica din secunda in care au devenit sot si sotie, nu trebuie sa treaca o perioada de timp.
Daca s-au casatorit sub legea suedeza...trebuie sa se intereseze la sursa:)
Multumesc mult pentru raspuns atat de prompt! Se pare ca am omis tocmai ce era principal: ma refer la bunuri din Romania, ei fiind casatoriti in Suedia, deci dupa legea suedeza.
Repet, depinde cum s-au casatorit in Suedia: la consulatul roman, aplicandu-se astfel legea romaneasca si tot ce am scris mai sus, ori, daca au si cetatenia suedeza si s-au casatorit in baza legii suedeze, trebuie sa verifice ce prevede aceasta.
Aici in Suedia e valabila legea suedeza, am inteles, dar daca e vorba de bunuri care sunt in Romania - banuiesc ca nu mai conteaza legea suedeza, sau? Cum spuneam mai sus, casatoria este facuta in baza legii suedeze (nu este nevoie sa fii cetatean suedez ca sa te poti casatori in baza legii lor).
Mii de multumiri!
casatoria va trebui transcrisa in Romania. dezbaterea mostenirii va avea loc aici in Romania, sotul supravietuitor va mosteni 1/4 din bunurile ce-au apartinut decedatului, iar 3/4 va lua copilul decedatului