avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenire

Buna ziua
In vara acestui an a decedat in Romania un unchi al meu cetatean american .
Acest unchi a obtinut in timp toate drepturile asupra casei parintesti (toti frati i-au cedat lui partile ).Dupa decesul acestuia o doamna( cetatean american) cu care acesta a locuit o perioada in SUA a scos o hartie prin care vrea sa dovedeasca ca au trait in concubinaj si are drepturi la imobilul de aici din Romania . Care sunt drepturile acestei persoane ?Cum se va imparti mostenirea (mentionez ca unchiul mai are 3 frati in viata si 2 frati decedati ce au copii)
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 13:47, 9 Decembrie 2016
Art. 954 COD CIVIL
Deschiderea moştenirii
(1) Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.
(2) Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Dovada ultimului domiciliu se face cu certificatul de deces sau, după caz, cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte rămasă definitivă.
(3) Dacă ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se află pe teritoriul României, moştenirea se deschide la locul din ţară aflat în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat, cu condiţia ca în această circumscripţie să existe cel puţin un bun imobil al celui care lasă moştenirea. În cazul în care în patrimoniul succesoral nu există bunuri imobile, locul deschiderii moştenirii este în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat, cu condiţia ca în această circumscripţie să se afle bunuri mobile ale celui ce lasă moştenirea. Atunci când în patrimoniul succesoral nu există bunuri situate în România, locul deschiderii moştenirii este în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat.
(4) Dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător atunci când primul organ sesizat în vederea desfăşurării procedurii succesorale este instanţa judecătorească.

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 963
Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.

CAPITOLUL IV
Moştenirea
Art. 2633

Legea aplicabilă

Moştenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morţii, reşedinţa obişnuită


Legea română nu recunoaște dreptul de moștenire al concubinului. Cel mult concubinul poate ridica pretentii ce se pot materializa ca si un drept de creanta impotriva mostenirii.

O problemă ar fi cum este văzut concubinajul raportat la cetățenia soților de către statul al cărui cetățeni sunt.

O a doua problema s-ar putea ridica dacă ”doamna” respectivă poate obține o hotârâre prin care sa-i fie recunoscut dreptul de a moșteni, urmare a unei relații de concubinaj, raportat la legea aplicabilă relațiilor de familie ale concubinilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune emy114 emy114 Se poate dezbate succesiunea in alta localitate decat cea in care defunctul a avut ultimul domiciliu ? Din cate stiu eu legea nu precizeaza concret locul ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii bucovar_an bucovar_an Buna seara, Termenul de acceptare a succesiunii decurge, cf art 1103 (1) NCC de un an de la deschiderea succesiunii. Aceasta deschidere a succesiunii ... (vezi toată discuția)
Schimbarea localitatii unde urmeaza sa se faca succesiune Marius_marian Marius_marian Buna ziua! Am primit o citatie in care se precizeaza ca trebuie sa merg in alt oras pentru succesiune. Mentionez ca am handicap gradul 2 si as dori ca aceasta ... (vezi toată discuția)