avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbarea localitatii unde urmeaza sa se faca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbarea localitatii unde urmeaza sa se faca succesiune

Buna ziua! Am primit o citatie in care se precizeaza ca trebuie sa merg in alt oras pentru succesiune. Mentionez ca am handicap gradul 2 si as dori ca aceasta succesiune sa se realizeze in orasul in care locuiesc. Este posibil asa ceva? Si daca da de ce acte am nevoie? Daca nu se poate ce boala sau ce grad de handicap este necesar ca un proces juridic sa se realizeze in orasul in care locuiesc.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 12:56, 24 Iulie 2015
Locul deschiderii succesiunii este prevazut de Codul civil:

Art. 954
Deschiderea mostenirii
(1) Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia.
(2) Mostenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Dovada ultimului domiciliu se face cu certificatul de deces sau, dupa caz, cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte ramasa definitiva.
(3) Daca ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se afla pe teritoriul Romaniei, mostenirea se deschide la locul din tara aflat in circumscriptia notarului public celui dintai sesizat, cu conditia ca in aceasta circumscriptie sa existe cel putin un bun imobil al celui care lasa mostenirea. In cazul in care in patrimoniul succesoral nu exista bunuri imobile, locul deschiderii mostenirii este in circumscriptia notarului public celui dintai sesizat, cu conditia ca in aceasta circumscriptie sa se afle bunuri mobile ale celui ce lasa mostenirea. Atunci cand in patrimoniul succesoral nu exista bunuri situate in Romania, locul deschiderii mostenirii este in circumscriptia notarului public celui dintai sesizat.
(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator atunci cand primul organ sesizat in vederea desfasurarii procedurii succesorale este instanta judecatoreasca.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune emy114 emy114 Se poate dezbate succesiunea in alta localitate decat cea in care defunctul a avut ultimul domiciliu ? Din cate stiu eu legea nu precizeaza concret locul ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii bucovar_an bucovar_an Buna seara, Termenul de acceptare a succesiunii decurge, cf art 1103 (1) NCC de un an de la deschiderea succesiunii. Aceasta deschidere a succesiunii ... (vezi toată discuția)
Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)