avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident rutier

In seara de 25/02/2011 ma deplasam pe o strada din bacau si la o usoara curba cu linie continua am vazut un tir parcat cu fata catre mine,am vrut s-a depasesc tirul si la o distanta de aproximativ 2 m de tir a-m vazut o masina venind din sens opus.Ca sa evit coleziunea cu masina din sens opus a-m tras de volan dreapta si a-m pus frina dar coleziunea cu tiru nu am put-o evita fiindca era polei,aveam o viteza de max.40

Am chemat politia,din constatarea politiei soferul tirului era vinovat pentru ca a
oprit in loc nepermis.A-m facut intelegerea amiabila si copia de la asgurarea de la tir in fata politistului.Azi 28/02/2011 a-m fost la compania de asigurari unde este tiru asigurat iar un domn a spus ca este culpa comuna
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 22:31, 1 Martie 2011
După Codul rutier al societății de asigurări, da! ești și tu vinovat pentru că trebuia să aștepți să plece ăla cu tirul de-acolo:))

Lăsând gluma, dacă s-a întocmit proces-verbal atunci faceți plângere la CSA (Comisia de Supravegheri a Asigurărilor), însoțită de copia procesului verbal. Acolo mai este în vigoare, încă OUG 195/2002 (Codul rutier).
Daca asiguratorul refuza plata despagubirii puteti face plangere catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Ulterior acestui moment, in conditiile in care nu se rezolva problema, puteti deschide actiune in instanta impotriva asiguratorului, in care il veti chema ca intervenient fortat si pe soferul tirului.

Va multumesc!
Pentru mai multe lamuriri te rog sa-mi spui, ce casute ati bifat in constatul amiabil si/sau in ce caz va incadrat inspectorul de daune?
In unele cazuri ale Constatului Amiabil este prevazuta situatia cind cel care a parcat neregulamentar este la fel de vinovat cu cel care l-a lovit.
Daca Politia intocmea PV dv. erati singurul vinovat de producerea accidentului si atunci tirul se repara pe asigurarea dv..
In Procedura privind stabilirea raspunderii si regimul probator - procedura prin care se stabileste incadrarea dinamicii accidentului - exista si cazul 4.2, adica cazul in care un autov. (tirul) este in stationare neregulamentara (sau oprit neregulamentar) si alt. autov il loveste si atunci este clar stabilit ca este culpa comuna.
Daca aveti Casco deschideti dosarul pe casco. Daca nu, RCa-ul va plati jumatate din valoarea reparatiei.
ATT: cazurile in care s-a incheiat o constatare amiabila se stabileste vinovatia conform procedurii mentionate mai sus si nu Codului Rutier.
Aceasta Procedura este semnata de toate societatile de asigurare si toti o respecta. Nu stiu exact, dar cred ca si instanta respecta aceasta procedura.
Daca aveti un PV emis de politie atunci asiguratorul va trebui sa va despagubeasca,
dar cu conditia ca in PV sa fie stabilita vinovatia celuilalt. Daca insa ati completat un constat amiabil atunci este vorba de o culpa comuna pt ca ati incalcat amandoi o interdictie absoluta: el a parcat intr-un loc nepermis dv ati incalcat linia continua. Si atunci fiecare va suporta jumatate din dauna celuilalt, fie din buzunar ,fie pe polita RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

asigurari,cazul4.2 culpa comuna??? johny34 johny34 am avut masina parcata dupa o curba la stanga,3 sferturi pe domeniul public,in parcarea din spatele blocului,parcat pe partea dreapta,parcare nemarcata,fara ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
Accident auto: vinovatul nu s-a prezentat la politie pentru declaratie axandrel axandrel Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire cum ar trebui sa procedez in cazul situatiei de mai jos. Sotia mea a gasit masina lovita in parcarea unui ... (vezi toată discuția)