avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cetatenia romana la cat timp poate fi obtinuta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cetatenia romana la cat timp poate fi obtinuta?

Buna ziua.Am si eu o intrebare.Dupa cat timp primeste un turc cetatenie romana daca este casatorit cu o romanca?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: obie , utilizator 02:55, 17 Februarie 2016
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Dobandirea cetateniei romane

Art. 2. – (1) Modurile de dobandire si de pierdere a cetateniei romane sunt cele prevazute in prezenta lege.

Art. 3. – (1) Incheierea, declararea nulitatii, anularea sau desfacerea casatoriei intre un cetatean roman si un strain nu produce efecte asupra cetateniei sotilor.

Art. 4. – (1) Cetatenia romana se dobandeste prin:
a) nastere;
b) adoptie;
c) acordare al cerere.

C. Prin acordare la cerere
Art. 8. – (1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

La intrebarea dupa cat timp primeste cetatenie romana un cetatean turc casatorit cu un cetatean roman raspunsul ar fi urmatorul:
-cetateanul turc trebuie sa solicite de la Oficiul Roman pentru Imigrari-Serviciul pentru cetateni state terte Bucuresti, o adeverinta privind perioadele de sedere in Romania.
Cu aceasta adeverinta cetateanul turc trebuie sa se prezinte la Ministerul Justitiei- Directia de cetatenie, pentru a vedea daca se incadreaza ca perioada de sedere in Romania pentru depunerea dosarului(aceasta trebuie sa fie cel putin 8 ani neintrerupt
sau in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman de cel putin 5 ani de la data casatoriei).
Daca cetateanul turc se incadreaza in ceeace priveste domiciliul legal, trebuie sa depuna la Directia de cetatenie un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:
pasaport in copie legalizata; permis de sedere in copie legalizata sau conform cu originalul;declaratie personala autentificata la notar din care sa rezulte ca in prezent nu intreprinde si nu sprijina actiuni impotriva ordinii de drept, ori a sigurantei nationale si nici in trecut nu a desfasurat asemenea activitati; certificat de nastere in copie legalizata si traducere in limba romana legalizatam (solicitat din Turcia cu apostila); certificat de casatorie in copie legalizata, cazier judiciar din Romania (valabil 3 luni), hotararea prin care vi s-a stabilit domiciliul in Romania in copie legalizata, cazier judiciar din Turcia(valabil 6 luni) apostilat in Turcia, tradus si legalizat;dovada locuintei(contractul de inchiriere-legalizat); extras de carte funciara de informare a proprietarului (valabila 30 de zile) care se obtine de la Oficiul de Cadastru, contractul de munca inregistrat la ITM si adeverinta de salariu de la locul de munca in care se va specifica salariul net, in contractul de munca salariul trebuie sa fie de minim 750 Ron pentru fiecare membru de familie.
Toate documentele mentionate mai sus se depun la Directia de cetatenie si in termen de minim 6 luni primiti o scrisoare prin care vi se comunica data de sustinere a examenului pentru obtinerea cetateniei romane.
In ceeace priveste intrebarea d-voastra dupa cat timp un turc primeste cetatenie romana, raspunsul ar fi urmatorul: 6 luni dureaza sa vi se comunice data examinarii, 1 luna strangeti documentele solicitate, apoi depinde de d-voastra cat de bine pregatit veti fi ca sa luati examenul (90% din cei care dau examenul il pica).
Daca nu luati examenul trebuie sa redepuneti dosarul iar si iar......
Eu v-as sfatui sa va multumiti cu permisul de rezident valabil 5 ani, sa obtineti cetatenie romana nu este usor deloc!

In ceeace priveste raspunsurile care au fost date pana acum in legatura cu intrebarea d-voastra, acestea au fost trunchiate si lipsite de obiectivitate, adica s-a raspuns altceva decat a-ti intrebat d-voastra.
Buna ziua. Sunt cetaten Angolez, as dori sa stiu daca pot aplica pentru cerere de cetatenia romana. Deci am invatat limba romana la o facultate si locuiesc in romania de 8 ani si 3 luni,... si am iesit din tara de 3 ori (1 ora cand am iesit din romania 2009 am stat 2 saptamana tot aici in europa, si 2011 am stat 1 luna afara din romania , si in 2014 tot la fel) si studiez aici in romania din 2007 pana in present.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean turc, cum pot primii cetatenie romana? ankyy91 ankyy91 buna ziua. sunt cetatean turc si as vrea sa ma casatoresc cu o romanca. daca trec pe numele ei pot obtine cetatenie romana fara sedere in romania? as putea sa ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am o fetita nascuta aici in Romania, tatal ei este cetatean turc, iar noi nu suntem casatoriti. Poate sa ia tatal copilului cetatenie romana ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie romana claudiad claudiad Buna ziua, Am o intrebare legata de procedura de obtinere a cetateniei la cerere. In cazul unei persoane din Republica Moldova care este casatorita cu un ... (vezi toată discuția)