avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie conform OUG nr. 111/2010, de la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie conform OUG nr. 111/2010, de la data nasterii copilului

Sotia unui angajat a nascut la data de 20.01.2011. În conditiile in care sotia nu a obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului, iar sotul da, acesta din urma poate beneficia in calitate de persoana indreptatita a concediului pentru îngrijirea copilului, de stimulent de insertie de la data nasterii copilului fara a beneficia de concediu de ingrijire a copilului nicio zi?. Isi exprima optiunea in cerere numai pentru acordarea stimulentului? De unde rezulta ca a optat pentru varianta de concediu de ingrijire 1 an?
Cel mai recent răspuns: azoir , utilizator 17:36, 3 Martie 2011
1. Tatal copilului poate beneficia de indemnizatie pentru CCC dupa minimum 42 de zile de la data nasterii copilului.
2. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei pe luna trebuie sa opteze pentru CCC pana la un an iar inainte de a implini copilul un an va suspenda CCC si va solicita stimulentul de insertie.
3. Va trebui sa intrebe la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale deoarece se pare ca punctul de vedere al acesteia este sa intre in CCC, o perioada, si apoi sa renunte la CCC si sa beneficieze de stimulentul de insertie.
In conditiile in care mama NU a beneficiat de concediu de maternitate, respectiv cele 42 de zile de CO postnatal obligatorii, deoarece NU a lucrat in ultimele 12 luni, atunci tatal poate beneficia de CCC de la data nasterii copilului?
Si daca ar opta cu data de 20.11.2011 (data nasterii copilului) de CCC si cu data de 21.01.2011 (urmatoarea zi) incetarea acestuia si acordarea stimulentului de insertie se incalca legea? Nici in OUG 111 si nici in normele de aplicare nu se prevede o perioada minima obligatorie de care sa beneficiezi de CCC. Poate fi aceasta 1 zi?
1. Aceleasi nedumeriri ca ale dvs. le am si eu.
2. Tocmai de aceea v-am recomandat sa mergeti la AJPS sa intrebati.
3. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
Sotia mea insarcinata de doua luni, daca acum angajeaza pana la nasterea copilului de atunci ar primi patru luni concediu, dupa aceea se intoarce la lucru pana va fi 12 luni in carte de munca, dupa acea se poate sa cere banii pentru crestera copilului (600 ron)?
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
azoir, utilizator
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Alte discuții în legătură

Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)
Ajutor de la stat la nasterea copilului horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, Am o intrebare la Dvs. Sotia in ultimele 12 luni a lucrat doar 2 luni, iar in curand va naste. Intrebarea mea ar fi daca are dreptul la vreun ... (vezi toată discuția)