avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal

buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi naste este29 februarie 2013 .pot beneficia de concediu prenatal daca atunci cand m-am angajat eram deja insarcinata?
Cel mai recent răspuns: camypos , utilizator 16:19, 16 Mai 2023
De concediu prenatal si postnatal veti beneficia. Este acordat in baza certificatului medical.
Concediu pentru ingrijirea copilului nu veti primi daca nu aveti 12 luni lucrate anterior datei nasterii copilului.
Perioada eligibila pentru CCC nu trebuie sa fie neaparat de12 luni lucrate . OUG nr.111/2010 prevede cu totul altceva decat asa ceva.
1. - De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti beneficia deoarece aveti cel putin o luna lucrata inainte de a intra in concediu de maternitate.
- Nu conteaza ca la data angajarii erati gravida.

2. Veti putea beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnziatia aferenta acestuia daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Daca veti naste in februarie 2014 atunci cele 12 luni eligibile sunt martie 2013 - februarie 2014.

4. Spuneti ce statut aveati in fiecare luna din perioada martie - august 2013 si va spun daca beneficiati sau nu de indemnizatie pentru CCC.

doar in perioada ianuarie aprilie 2013 am muncit dar cu contract de 4 ore. dar pot beneficia eu de prenatal si postnatal si sotul meu de acel stimulent de insertie? multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
alina102, utilizator
Dvs puteti beneficia indemnizatia si de concediu de maternitate, iar sotul dvs daca indeplineste conditiile prevazute de art.2 din OUG nr.111/2010 sa-si depune actele pentru acordarea stimulentului de insertie.

Ordinul nr.1474/2011
1. situatie

Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

2. solutie
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului petreximera petreximera Buna seara ! Sotul meu lucreaza in cadrul armatei (m.a.p.n) cu contract incheiat din data de 7 martie 2012..dar inainte de a i se incheia acest contract a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pentru tatal copilului OanaSimion OanaSimion Buna ziua, As dori sa stiu cateva raspunsuri in privinta acestui stimulent de insertie. Sunt studenta ( din octombrie anul acesta, primul an de studiu). Sotul ... (vezi toată discuția)