avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tatal copilului

Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , inainte de nasterea copilului pentru a beneficia de indemnizatie . Sau se duce normal la serviciu pana nasc? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreeakatrina , utilizator 17:01, 12 Iulie 2014
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) poate beneficia numai mama deoarece doar ea poate sa nasca.

2. Dvs. vreti sa spuneti de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

3. CCC se acorda numai la cerere si nu este nimeni obligat sa-l ia.

4. - Pentru ca tatal sa beneficieze de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimiate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Nu este nevoie de a absolvi un curs anume pentru a intra in CCC.

5. - Deoarece dvs. puteti sta acasa cu copilul tatal copilului poate beneficia direct (fara sa mai intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie , acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

7. Deoarece mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate tatal poate solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

8. Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pt crestere copil luat de tata Dee-DeeM Dee-DeeM Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta CCC. Trebuie sa nasc la finalul anului. Nu sunt angajata si prin urmare, am inteles ca nu pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)