avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pentru cresterea copilului

Buna seara ! Sotul meu lucreaza in cadrul armatei (m.a.p.n) cu contract incheiat din data de 7 martie 2012..dar inainte de a i se incheia acest contract a urmat o scoala (din 20 octombrie 2011- 20 februarie 2012) , dar care nu este specificata in contract. Eu sunt insarcinata din luna mai a acestui an , dar as dori ca sotul sa beneficieze de concediul de crestere a copilului de 2 ani..Eu nu sunt salariata (elev) iar sotul ar trebui sa beneficieze de acest concediu din luna februarie 2013..Oare se adauga si acea scoala sau se pun doar lunile incadrate in contractul de munca ? Beneficiaza de concediu? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:32, 11 Septembrie 2012
1. Deoarece veti naste in februarie 2013 perioada eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este martie 2012 - februarie 2013 asadar sotul dvs. indeplineste conditia celor 12 luni cu venituri pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Dar sotul dvs. poate beneficia direct de stimulentul de insertie fara a intra efectiv in CCC.
- Adica va primi si salariu pentru munca depusa iar de la stat va primi lunar stimulentul de insertie de 500 lei pana implineste copilul 2 ani.

3. Deoarece dvs., fiind eleva, nu veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) sotul poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil MateiNicolae MateiNicolae Buna ziua, Sotia mea a nascut in luna februarie a acestui an. Ea a fost angajata incepand cu iunie 2014. Exista vreo posibilitate de a achita din urma ... (vezi toată discuția)