avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Sotia mea a nascut in luna februarie a acestui an. Ea a fost angajata incepand cu iunie 2014. Exista vreo posibilitate de a achita din urma impozitul pe lunile februarie-iunie 2014 in baza unui contract de freelancing pe care il are cu o firma din afara? Daca da, trebuie sa mearg la fisc cu dovada de la angajator si dovada platii impozitului din activitati independente pe lunile feb-iunie?

In acelasi timp eu am fost autorizat ca mediator din februarie 2013 si am realizat venituri in fiecare an pentru care am platit si impozitele. Pot eu sa primesc indemnizatia de crestere a copilului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MateiNicolae , utilizator 18:12, 9 Martie 2015
1. - Daca nasterea copilului a avut loc in februarie 2015 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt martie 2014 - februarie 2016.
- In aceste 12 luni unul din parinti trebuie sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Ce statut a avut mama copilului in fiercare din lunile martie, aprilie, mai 2014?

3. Plata impozitului si a contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. - Dvs. puteti solicita CCC dar trebuie sa suspendati activitatea de mediator pe perioada de CCC.
- Eu v-as recomanda sa solicitati direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 le lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica veti obtine venituri din activitatea de mediator iar statul va mai da 500 lei lunar.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
MateiNicolae a scris:

.... Exista vreo posibilitate de a achita din urma impozitul pe lunile februarie-iunie 2014 in baza unui contract de freelancing pe care il are cu o firma din afara? Daca da, trebuie sa mearg la fisc cu dovada de la angajator si dovada platii impozitului din activitati independente pe lunile feb-iunie?
.....



Veniturile realizate in baza unui astfel de contract trebuie sa fie declarate la fisc - declaratia 201, pana pe 25 mai pentru veniturile realizate in strainatate in 2014.
Va multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului pentru tata JHONNY JHONNY Buna ziua! In acest moment , eu sunt MEDIATOR din februarie 2014 si urmeaza sa ma suspend pentru a putea beneficia de cocediu . Sotia urmeaza sa nasca la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil, indemnizatie cristeaion cristeaion Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a . Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la ... (vezi toată discuția)