avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI pentru TATA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI pentru TATA

Buna ziua!
In acest moment , eu sunt MEDIATOR din februarie 2014 si urmeaza sa ma suspend pentru a putea beneficia de cocediu . Sotia urmeaza sa nasca la jumatea lunii iulie si m-am hotarat sa intru in concediu de crestere a copilului pentru 1 sau 2 ani !
- Ce pasi trebuiesc facuti pentru a intra in cocediu si a beneficia de indemnizatie?
- Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:40, 1 August 2014
1. - Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
- Apoi trebuie sa suspendati activitatea pe care o desfasurati.

2. Dar dvs. puteti beneficia direct (fara a mai intra in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adiva veti avea venituri din activitatea desfarsurata iar statul va mai da 500 lei lunar.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
MULTUMESC pentru raspuns!
INTREBARE:
- am fost autorizat in martie 2013 -in aceste conditii pot beneficia de concediu de crestere copil, tinand con ca in 2013 am doar 9 luni de activitate?
- unde trebuie sa merg cu decizia de suspendare ?
Multumesc!
1. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta (sau de stimulentul de insertie) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasetrii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (student sau elev la zi, somaj indemnziat, concedii medicale etc.).

2. Daca nasterea copilului a avut loc in iulie cele 12 luni eligibie sunt august 2013 - iulie 2014.

3. Daca ati inceput activitatea de mediator in martie 2013 atunci aveti cele 12 luni cu venituri din activitati independente.

4. - Actul de suspendarea a activitatii de mediator il obtineti de la institutia care v-a aprobat desfasurarea acestei activitati independente.
- O copie dupa actul respectiv o depuneti la Primarie impreuna cu celelalte acte necesare.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil MateiNicolae MateiNicolae Buna ziua, Sotia mea a nascut in luna februarie a acestui an. Ea a fost angajata incepand cu iunie 2014. Exista vreo posibilitate de a achita din urma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului, mama studenta marinela_culea marinela_culea Buna ziua! In cazul in care am fost angajata cu crate de munca din septembrie 2011, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, daca voi naste ... (vezi toată discuția)