avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA comision cu tva sau fara tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

comision cu tva sau fara tva?

Buna ziua,

Lucrez la o firma de consultanta si pentru ca am adus un proiect nou, am hotarat sa primesc un comision de 10% din valoarea contractului de consultanta.
Cand s-a facut plata avansului (4000 de euro + TVA, adica 4960 de euro), ma gandeam ca trebuie sa primesc 10% din valoare, adica 496 de euro. Cand trebuia sa primesc banii, ma trezesc ca sefa mea voia sa-mi dea 10% din valoarea fara TVA.
Explicatia a fost ca ea asa stie, comisionul se da din valoarea fara TVA.
Intrebarea mea este: Cu ce anume afecteaza firma faptul ca mi-ar da 10% din valarea cu TVA? Iese cumva pe minus cu TVA-ul? Si daca da, in ce mod?
Mentionez faptul ca pentru a nu face contract de comision sa mai platesc si impozit pentu o suma asa mica, am convenit sa aduc o factura pe un laptop pe care abia l-am cumparat, in valoare de 27 de mil (fara TVA, valoarea facturii e de 22 de mil, deci mai putin de 496 de euro).
Multumesc

EDI T: mai am o intebare: in momentul in care voi primi urmatoarea transa de bani, mult mai mare, va trebui sa facem un contract de comision sau ceva asmenator, ca n-o sa mai pot sa aduc o factura cu o valaore asa mare. In acel moment, comisonul va fi din valaorea cu TVA sau fara TVA si din nou, cu ce anume afecteaza daca imi da din valarea cu TVA, daca oricum facem contact?
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
ContSters114268, utilizator
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 07:23, 4 Martie 2011
10% din valoarea contractului reprezinta 10% din valoarea neta a acestuia.
daca firma este platitoare de tva, atunci valoarea comisionului este de 400 euro.
daca v-ar da un comision mai mare de 400 euro, atunci suma raportata la nivelul net al contractului ar fi mai mare de 10%, pentru ca tva este o taxa de consum, indirecta, care se varsa la bugetul statului.

v-ati gandit sa faceti "un pic de evaziune fiscala", intrucat pe langa impozitul de 16%, firma este obligata sa retina si contributia individuala la cas si somaj, iar dvs. trebuie sa platiti in nume propriu contributia la casa de sanatate.

si mai aveti grija la urmatorul aspect: activitatea dvs. poate fi reconsiderata ca fiind dependenta de angajator si in consecinta trebuiesc virate toate contributiile sociale aferente atat asiguratului cat si angajatorului.

cred ca ati comis o greseala postand mesajul pe forum!
mult succes!
offtopic si imi asum o eventuala amenda din partea moderatorilor :)

@cris.c : degeaba ati sters contul, ca IP-ul de unde ati postat mesajul ramane :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o microintreprindere. DragosN DragosN Buna ziua! Am o microintreprindere iar modelul de afaceri este urmatorul: Clientul intra pe website-ul meu unde am afisat serviciile oferite de mai multe ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile liviumonica liviumonica Buna ziua . as avea si eu nevoie de ajutor ... sa se inregsitreze in contabilitate 1. emiterea si acceptarea unui bilet de ordin pt incasarea sumei de 8500 ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina sh - achizitie tva Roger25 Roger25 Buna ziua, Am gasit un tip (pare de incredere, din ce imi povesteste), care are o firma care se ocupa cu masini second-hand din spatiul intracomunitar ... (vezi toată discuția)