avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare transfer constructie fara contract autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare transfer constructie fara contract autentic

Dragi colegi,

Ce parere aveti despre posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra unei constructii in felul urmator: contract autentic numai pentru portiunea de teren aferenta, plus contract neautentic (sa zicem atestat de avocat) prin care se transfera proprietatea asupra constructiei?

Ati facut vreodata asa? Daca da, au existat probleme la OCPI? Cam cu cat se reduc costurile cu onorariul notarial?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 12:44, 24 Mai 2008
E liniste pe acest subiect.....

Pentru cel de-al doilea contract s-ar putea incerca urmatoarea varianta: contractul sa fie redactat de avocat si sa includa in continutul lui urmatoarea clauza de arbitraj:" Toate clauzele cu privire la incheierea si executarea prezentului contract vor fi solutionate de arbitrul unic in persoana domnului/doamnei avocat X, in temeiul art.340-370 cod pr. civila.
Hotararea pronuntata de arbitru va fi definitiva si se va executa de buna-voie." se mai poate adauga:" Partile vor renunta la toate caile de atac prevazute de lege."
Dupa ce se redacteaza hotararea arbitrala, potrivit disp. codului de pr. civila, aceasta se investeste la Judecatorie, cu depunerea dosarului intocmit si se obtine..... un titlu investit de instanta.
In aceasta situatie, nu vad de ce sa nu se intabuleze proprietatea.
Cat despre costuri, doar onorariul de avocat si investirea.
Insa aici ne putem confrunta cu opozitia instantei ( avocatul judeca??X-( ).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Pentru ce atata complicatie totusi? Ca sincer nu inteleg...

Art. 47 - (1) Cererea de înscriere în cartea funciară se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial şi va fi însoţită de înscrisul original sau de copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere; copia legalizată se va păstra în mapa biroului de cadastru şi publicitate imobiliară.

(2) În cazul hotărârii judecătoreşti, se va prezenta o copie legalizată, cu menţiunea că este definitivă şi irevocabilă.

(3) Cererile de înscriere se vor înregistra de îndată în registrul de intrare, cu menţionarea datei şi a numărului care rezultă din ordinea cronologică a depunerii lor.

(4) Dacă mai multe cereri au fost depuse deodată la acelaşi birou teritorial, drepturile de ipotecă şi privilegiile vor avea acelaşi rang, iar celelalte drepturi vor primi numai provizoriu rang egal, urmând ca prin judecată să se hotărască asupra rangului şi asupra radierii încheierii nevalabile.

(5) Înscrierile în cartea funciară se efectuează la cererea părţilor interesate, cu excepţia cazurilor în care legea prevede înscrierea din oficiu; cererea de înscriere se îndreaptă la biroul unde se află cartea funciară în care urmează să se facă înscrierea.

(6) Intabularea sau înscrierea provizorie poate fi cerută de orice persoană care, potrivit înscrisului original, hotărârii judecătoreşti sau hotărârii autorităţii administrative, urmează să strămute, să constituie, să modifice, să dobândească sau să stingă un drept tabular.

(7) Înscrierea unui drept sau radierea unei sarcini pot fi cerute:

a) de mandatarul general al celui îndrituit;

b) de oricare dintre titularii aceluiaşi drept.

(8) Creditorul a cărui creanţă certă şi exigibilă este dovedită printr-un înscris sau printr-o hotărâre judecătorească, ori în cazurile anume prevăzute de lege printr-o decizie a autorităţii administrative, va putea cere instanţei, în numele şi în folosul debitorului său, înscrierea unui drept tabular sau radierea unei sarcini.

(9) Debitorul care a plătit valabil creanţa ipotecară a unui cesionar neînscris în cartea funciară poate cere radierea ipotecii, dacă înfăţişează înscrisul original al cesiunii şi chitanţa doveditoare a plăţii.

Art. 48 - (1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii:

a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;(la constructii nu se cere forma autentica)

b) indică numele părţilor;

c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;

d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;

e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.

La ultimul punct e) e problema, pentru ca numai notarul poate cere extras de autentificare. Pe de alta parte faptul ca trebuie sa existe extrasul nu inseamna ca actul in sine trebuie autentificat. Apoi, cum ramane cu partea a doua (certificatul de sarcini)?
Convenţia arbitrală de care vorbeşte colega mai sus, nu este întâlnită în practică în contractele civile, ci numai în cele comerciale, astfel că o asemenea procedură va fi cu siguranţă RESPINSÃ de judecător!#-o
Cu privire la încheierea unui contract de înstrăinare a unei construcţii de către avocat, neautentificat, acesta nu va putea fi înscris în cf, deoarece aşa cum a spus Andreea, este necesar odată cu actul şi extrasul cf de autentificare, act care se eliberează numai notarului şi numai notarul poate depune la cf un contract de înstrăinare imobile (construcţii sau terenuri), chiar dacă este redactat de avocat şi autentificat de notar.
Astfel că, înstrăinarea unei construcţii are loc la data încheierii contractului redactat de avocat dar acest contract va deveni opozabil terţilor iar cumpărătorul îşi poate valorifica dreptul de proprietate numai după înscrierea acestui contract în cf.;)
Pe cale de consecinţă, dacă se înstrăinează un teren, contractul de vânzare nu este valabil decât dacă este încheiat în formă autentică, iar din momentul întabulării acest contract devine opozabil terţilor.
Dacă se înstrăinează o construcţie, contractul este valabil chiar dacă actul este redactat de avocat, având astfel caracterul unui act sub semnătură privată, dreptul de proprietate se transmite la data încheierii contractului dar proprietarul cumpărător nu-şi poate valorifica ulterior acest drept care nu este recunoscut de terţi atâta timp cât nu este înscris în cf.
De asemenea, există riscul ca în cazul în care proprietarul construcţiei vinde acel imobil mai multor cumpărători, chiar în aceeaşi zi, fără un extras cf de autentificare şi fără ca actul să fie înscris în cf, dacă unul dintre cumpărătorii ulteriori autentifică acel contract şi îl intabulează în cf, indiferent că a fost ultimul cumpărător sau nu, ceilalţi cumpărători vor rămâne cu un înscris şi doar cu un drept de creanţă, nu cu un drept de proprietate....;)
cora2006 a scris:
numai notarul poate depune la cf un contract de înstrăinare imobile (construcţii sau terenuri)

Ei, as! Legea spune ca oricare din parti poate cere inscrierea!
Corect! Dar, în general notarul care autentifică actul este împuternicit de părţi să îl şi depună la cf.;)

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)