avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... cerere in procedura insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

cerere in procedura insolventei

buna ziua
imi poate cineva explica cum se poate introduce o cerere de atragere a raspunderii membrilor organelor de conducere ( art. 138 din legea 85/2006) avand in vedere ca firma la care lucrez nu este nici presedinte al comitetului creditorilor si nici nu detine creanta cea mai mare
ma intereseaza pentru ca intr-un dosar in care suntem creditor s-a inchis procedura pe motiv ca firma debitoare nu are niciun bun sau bani de recuperat si nu avem alta solutie decat sa ne indreptam impotriva persoanelor din conducere
cererea aceasta cum se timbreaza ?
si daca este admisa ce trebuie sa facem dupa aceea?
Cel mai recent răspuns: Amila , utilizator 21:41, 4 Martie 2011
conf art 138 din lg 85 / 2006 actiunea se poate introduce de catre preşedintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce această acţiune, în aceleaşi condiţii, creditorul care deţine mai mult de 50% din valoarea creanţelor înscrise la masa credală.
alexa231980 a scris:

intr-un dosar in care suntem creditor s-a inchis procedura pe motiv ca firma debitoare nu are niciun bun sau bani de recuperat


Dacă s-a dispus închiderea procedurii mă tem că nu mai puteţi promova o astfel de acţiune.
Amila a scris:

alexa231980 a scris:

intr-un dosar in care suntem creditor s-a inchis procedura pe motiv ca firma debitoare nu are niciun bun sau bani de recuperat


Dacă s-a dispus închiderea procedurii mă tem că nu mai puteţi promova o astfel de acţiune.

Cererea intemeiata pe dispozitiile art 138 se judeca intr-un dosar separat ca urmare nu are nici o importanta ca s-a inchis procedura de faliment
Cererea trebuie introdusa in termenul de prescriptie de 2/3 ani
timbraj 120 lei + TJ 0,30 lei
Art. 11 alin. (1) lit. g arată că una din principalele atribuţii ale judecătorului sindic este "judecarea cererilor de atragere a răspunderii membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului în insolvenţă, potrivit art. 138".

În acelaşi timp art. 136 ne spune că "prin închiderea procedurii, judecătorul sindic, administratorul/lichidatorul şi toate persoanele care i-au asistat sunt descărcaţi de orice îndatorire sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de garanţii, acţionari, asociaţi"

Faţă de prevederile textelor de lege citate mai sus introducerea cererii de atragere a răspunderii patrimoniale întemeiate pe art. 138 devine inadmisibilă, deoarece intervine atunci când procedura nu se mai află pe rolul instanţei, judecătorul sindic fiind descărcat de orice îndatorire sau responsabilităţi, cererea fiind practic formulată în afara cauzei.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
Amila, utilizator
daca lichidatorul considera ca au fost incalcate dispozitiile legilor, in administrarea societatii se atrage raspunderea asociatilor, adica raspund cu bunurile proprii.

Alte discuții în legătură

Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)
Raspundere personala administrator alexa231980 alexa231980 o firma a intrat in insolventa si procedura a fost inchisa pe motiv ca firma nu detine niciun bun in patrimoniu presedintele comitetului creditorilor a ... (vezi toată discuția)
Actiune raspundere patrimoniala art.138!!!!!! germanu germanu Buna ziua!Am o problema....am avut un srl ,eu fiind administrator. Finantele au cerut insolventa...a fost numit lichidator reprezentantul Finantelor...prin ... (vezi toată discuția)