avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie de urmas

Mama are pensie de urmas de pe urma tatalui decedat in urma cu 10 ani.Ea beneficiaza de aceasta pensie doar de 6 luni (are 50 de ani si nimeni nu i-a spus ca poate primi pensie de urmas).Intrebarea mea este:Aceasta pensie se mai recalculeaza dupa noua lege intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011?
Cel mai recent răspuns: mary8040 , utilizator 11:38, 19 Martie 2011
Nu, teoretic nu se mai recalculeaza. O pensie se recalculeaza in baza unor adeverinte, a unor date noi, neavute in vedere la data stabilirii drepturilor de pensie. Nu ati precizat nimic in acest sens.
ma refeream la faptul ca unora dintre pensionari din ianuarie 2011 li s-a marit pensia.De exemplu socrul meu a iesit la pensie in anul 2001 si acm a primit pensia marita (recalculare pt grupa a 2 )fara a mai duce vreo adev sau altceva la casa de pensii.
mary8040 a scris:
Mama are pensie de urmas de pe urma tatalui decedat in urma cu 10 ani.Ea beneficiaza de aceasta pensie doar de 6 luni (are 50 de ani si nimeni nu i-a spus ca poate primi pensie de urmas).Intrebarea mea este:Aceasta pensie se mai recalculeaza dupa noua lege intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011?

In acest mesaj nu ati scris nimic despre grupe de munca. Nici in mesajul urmator nu ati scris nimic despre grupe de munca. Ma scuzati, dar nu am cum sa deduc ca tatal dvs. ar fi lucrat in grupe de munca.
Imi cer scuze ca nu am fost explicita si nu am oferit mai multe detalii.Tatal meu a murit in 1999 la varsta de 50 ani.El avea o vecime in munca de 30 de ani din care 10 ani lucrati in grupa a doua.Intrebarea mea era daca acum i se mai recalculeaza pensia de urmas a mamei ca urmare a acestei grupe.
M-ati zapacit putin. :) Era cat pe aici sa va spun "da".

Recitind primul mesaj mi-am dat seama ca drepturile de pensie ale mamei au fost stabilite acum 6 luni. Inainte de a stabili pensia de urmas a mamei, casa de pensii a determinat punctajul mediu anual al tatalui. Atunci trebuia sa acorde si punctajul suplimentar.

Raspunsul meu este corect daca, atunci cand a decedat, tatal dvs. nu era pensionar (nici asta n-ati precizat).
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca SOTULMEU A IESIT LA PENSIE IN OCTOMBRIE 2005, AVAND STAGIU COMPLET DE COTIZARE , 30 ANI SI 8 LUNI DIN CARE 21 ANI SI 4 LUNI GRUPA I; 5 ANI GRUPA II IAR ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 209/2008 iancutuila iancutuila doresc sa stiu cand se va pune in aplicare OUG 209/2008 cu mentiunea ca am lucrat in grupa II de munca aproximativ 30 de ani de unde rezulta un spor de 7.3 ani ... (vezi toată discuția)
Calcularea si recalcularea pensiilor dupa legea 209/2008 ciocanicoleta ciocanicoleta cei care au iesit la pensie in 2009 au beneficiat de o calcularea a punctului de pensie. cei care au iesit dupa 2011 au o alta recalculare Concluzia: ... (vezi toată discuția)