1. HG 355/2007 foloseste expresii ca "trebuie sa....", este obligat sa....", dar nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor din HG. Are cineva cunostinta de existenta unui act legal ulterior aparitiei HG 355/2007, care sa contina sanctiunile aplicate pentru nerespectarea prevederilor HG 355/2007?
2. Unii lucratori neglijeaza sa se prezinte la controlul medical. Angajatorul poate fi facut responsabil pentru aceasta la un eventual control al Inspectiei Muncii su altor institutii abilitate? Daca da, angajatorul are dreptul sa masuri disciplinare pentru a se asigura ca toti lucratorii se prezinta la examenul medical ? Care e suportul legal pentru aceasta?
3. unii lucratori interpreteaza textul art 39 si asociaza cuvintele "la locul de munca" cu "examenele medicale", sustinind astfel ca acestea trebuie efectuate la locul de munca, prin grija angajatorului, prin urmare nu au nici o obligatie de a se deplasa la sediul unitatii medicale pentru control. Eu consider ca cele patru cuvinte ("la locul de munca") fac parte din termenul "supravegherea sanatatii la locul de munca" si nu au legatura cu locul in care se desfasoara controlul medical. Cine are dreptate?
1. HG nr.355/2007 a fost modificata prin HG nr. 37/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 21/01/2008. Dar nici acest act normativ nu prevede sanctiuni privind nerespecatarea dispozitiilor legale.
2. Singura prevedere care sanctiona neprezentarea angajaţilor din unităţile de orice fel la examinările medicale periodice stabilite prin instrucţiunile Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi programate de organele sanitare, potrivit specificului fiecărui loc de muncă era prevazuta in art.29 lit.b din Legea nr.98/1994. Dupa republicarea acesteia in Monitorul Oficial, Partea I nr. 325 din 24/04/2008 aceasta prevedere nu mai exista.
3. Angajatorul poate aplica sanctiuni disciplinare in cazul in care salariatii nu se prezinta la examenul medical. Prin art.31 alin.1 din CCMN s-a prevazut ca patronul va organiza la angajare şi, ulterior, o dată pe an, examinarea medicală a salariaţilor, în scopul de a constata dacă sunt apţi pentru desfăşurarea activităţii în posturile pe care ar urma să le ocupe sau pe care le ocupă, precum şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale. Examinarea medicală este gratuită, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. In alin.3 al aceluiasi articol este prevazut faptul ca salariaţii sunt obligaţi să se supună examenelor medicale în condiţiile organizării potrivit prevederilor alin. 1. Refuzul salariatului de a se supune examinărilor medicale constituie abatere disciplinară
Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudinea lui.
1. Ce "greutate" are CCMN in fata legii ? Poate fi utilizat de una din parti ca temei legal pentru o actiune impotriva celeilalte parti ? Din cite inteleg din CCMN Art.2, alineat (1) si din explicatia de la sfirsit (*), CCMN 2007-2010 este obligatoriu atit salariatilor cit angajatorilor, indiferent de forma de proprietate a intreprinderii/companiei - capital de stat, privat, românesc, strain, mixt, etc. E corect ?
2. Ce se intimpla cu prevederile care sunt mai restrictive (sau mai darnice, depinde din care tabara privesti) decit legea din care se inspira ?
3. Ce se intimpla cu prevederile care contrazic legea?
Exemplu: CCMN Art.36, cu privire la Comitetele de Securitate si Sanatate in Munca, alineatul (3) spune: "Reprezentantii in comitetele de sanatate si securitate in munca desemnati de sindicatele reprezentative din unitate sau, acolo unde acestea nu exista, alesi de catre salariati, poarta denumirea de lucratori delegati ai salariatilor cu raspunderi specifice in domeniul sanatatii si securitatii in munca sau lucratori desemnati". Legea 319 Art.8 alineat (1) spune ca "lucratorii desemnati" sunt desemnati de angajator, cu consultarea reprezentantilor lucratorilor, conf Art.18, alineat (3), iar Art.5 litera d) stabileste pentru persoana aleasa de lucratori termenul de "reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor" Deci, in astfel de situatii cum se procedeaza ? Care din documente este valabil ?
Exemplul dat nu este, la urma urmei, un mar al discordiei atit de important, dar este primul pe care l-am observat, e posibil sa mai fie si altele.
Legea 98/1994 cu modificarile si completarile ulterioare sanctioneaza atat angajatorii cat si angajatii pentru neprezentarea / neprogramarea la examinarile medicale periodice a angajatilor ( dupa ultima modificare - art. 27)
Buna ziua,
va inselati. Sanctiunile sunt in legea 319/2006:
Angajarea persoanelor care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, nu corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si neasigurarea controlului medical periodic/controlului psihologic periodic, ulterior angajarii - art 13.lit j se sanctioneaza cu amenda intre 4000-8000 lei.
1. Nu trebuie sa vina medicul la locul de munca al salariatului. Salariatul trebuie, prin grija angajatorului, sa efectueze controlul medical anual.
2. Prin regulamentul intern se prevede sanctiune disciplinara pentru neefectuarea controlului medical.