1. Trebuie sa stiti ca, pe langa alte principii fundamentale ale dreptu;lui procesual civil, exista si principiul rolului activ al judecatorului, consacrat prin prev.art.129 din CPC. Conform acestor prev. judecatorul va putea ordona administrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc.
2. Activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara se desfasoara in conditiile OG n2.2/2000.
Nu am pus in discutie suveranitatea judecatorului in timpul derularii cauzei, am constatat doar o stare de fapt, in care un judecator ignora, in baza inamovibilitatii sale, chiar norme si principii de drept.
Privitor la activitatea de expertiza tehnica, OG 2/ 2000 precizeaza doar cadrul organizatoric / functional al acestei categorii sociale, fara nici o referire la "metode" sau "principii aplicate" - nu generale, pe baza carora acesti profesionisti sa isi intocmeasca lucrarile.
Nu ma refer la legile speciale, cum sunt cele privitoare la evaluarea unor bunuri ale societatilor comerciale sau la reevaluarea patrimoniilor unior autoritati publice.
Ma refer la un cadru standardizat de practici si metode, chiar daca nu exista o norma legala de reglementare si, punctual, intreb daca exista asa ceva in desfasurarea activitatii de expertiza tehnica ?
Sau aceste expertize invoca toate abrogatul Decret 256/1984 ?
Multumesc !
Ce doriti mai concret? La ce va ajuta aceste informatii? Intreb pt. a va putea oferi un raspuns adecvat cerintelor dvs.
La intocmirea unei expertize tehnice, materialul folosit de expertul tehnic :
dosarul cauzei, constatarile facute in teren, actele imobilului supus expertizarii, planul de incadrare in zona, Decretul -Lege nr.61/1990 publicat in M.Of. nr.22/1990, coeficientii de actualizare, avizare MTCT, buletinul documentar CET - R nr.103/2007 privind coeficientii de individualizare recomandati pentru determinarea valorii de circulatie, buletin documentar CER-R nr.97/2006 privind evaluarea terenurilor..precum si multa jurisprudenta precum si doctrina..si evident ordonanta de care va spuneam mai sus.
Oricum, consider ca un specialist expert va poate ajuta mai mult.
Informatiile pe care vi le ofer raspunzandu-va la topicul creat de dvs., le am din dosarele solutionate in instanta deci din... portofoliul personal.:)
Expertiza fiind o proba pentru Instanta este normala utilizarea: "dosarul cauzei, constatarile facute in teren, actele imobilului supus expertizarii, planul de incadrare in zona"
Decretul Lege 61/1990 se refera la :"...vinzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie" - deci nu are relevanta intr-o cauza de partaj intre mostenitori.
Coeficientii de actualizare MTC si buletinele documentare (ori chiar colectia MATRIX - ROM - invocata si aceasta ca temei legal) nu sunt temeiuri de drept ci documente de practica ce pot fi luate in considerare de catre expertii tehnici (de altfel si sunt distribuite prin birourile de expertiza), dar au aceasi valoare (daca nu mai mica) probatorie ca si Indicele Preturilor de Consum / Inflatiei publicat de INS.
In toate cautarile mele de a determina un temei legal al "evaluarilor" pentru bunuri in cauze civile, de mostenire, partaj, divort, etc, nu am gasit precizari exprese ale Legii. Aceasta face precizari stricte doar in ce priveste: imobile nationalizate, locuinte construite din fonduri de stat, vinzari de bunuri sau terenuri ale societatilor comerciale cu capital sau participatii de stat, evaluari si/sau reevaluari ale bunurilor unor Administratii Publice (desi acestea sunt autonome) si/sau ale unor Servicii Publice Descentralizate.
Astfel, in ce priveste evaluarea de bunuri (mobile ori imobile) apartinind unor persoane (cu titlu general) nu gasesc temeiuri legale de justificare a unor proceduri "tehnice" (inclusiv acele tabele cu indici de actualizare, ori alte norme cu destinatie precisa si limitata de aplicare).
Singurele precizari cuprinse in normele legale, care sa aibe aceasta acoperire imi par a fi cele de armonizare a Codului Fiscal cu directivele europene, respectiv cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, si prin trimitere de la acestea, cu Standaredele de Evaluare (IVSC).
Totusi, imi aduc aminte ca "am vazut" la un moment dat o precizare a procedurilor instantelor de judecata (din nefericire nu mai gasesc nici documentul, nici nu imi aduc aminte cum sa il identific) de considerare a Procedurilor Europene si Internationale de Evaluare.
Cu scuze, daca exprimarea mea nu a fost suficient de explicita, si cu speranta ca acum m-am facut mai bine inteles, intreb daca stiti sa imi spuneti care sunt normele legale ce reglementeaza activitatea de evaluare a expertilor tehnici pentru cauze civile, evaluare de bunuri ale persoanelor, fara nici o precizare speciala de domeniu, categorie. Cele legate de activitatea de evaluare efectiva, nu de organizare a activitatii de expertiza.
Multumesc !
Cred ca este vorba despre "standarde internationale de evaluare" si nu despre "proceduri europene si internationale de evaluare".
Urmariti linkurile de mai jos:
[ link extern ] /
[ link extern ]