avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intreprindere Individuala. Titular si angajat in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intreprindere Individuala. Titular si angajat in acelasi timp

Vreau sa intreb daca se poate sa fiu titular si angajat la aceeasi Intreprindere Individuala. Pun intrebarea deoarece la ITM mi s-a spus ca nu se poate, dar eu nu am gasit nicio lege care sa spuna ca nu se poate.
Tin sa fiu angajat la propria II deoarece muncesc in rand cu angajatii, iar pe cartea de munca nu se va regasi ca eu am fost analist marketing sau analist contabil, desi eu asta fac.
Cel mai recent răspuns: kingbt , utilizator 19:52, 9 Martie 2011
Da, asa este .. intrucat dvs aveti calitatea de angajator persoana fizica , ori o persoana fizica nu se poate angaja pe sine.
Raspunsul ITM-ului este corect. Din prevederile Sectiunii 2 OUG nr. 44/2008 rezulta acest lucru.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
freeelis a scris:

Da, asa este .. intrucat dvs aveti calitatea de angajator persoana fizica , ori o persoana fizica nu se poate angaja pe sine.

Asa este. Nu va puteti angaja. Aveti dreptul (si obligatia) de a va asigura.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
ContSters167247, utilizator
Sectiunea 2 OUG nr. 44/2008 spune cam aşa.
Art. 24. - Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.
Art. 25. -
(1) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 24, chiar dacă colaborarea este exclusivă.
(2) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale poate cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-a organizat întreprinderea individuală.
(3) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale este asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.

ªtiu că II nu are personalitate juridică şi că prin înregistrarea unei II titularul are calitatea de comerciant persoană fizică, dar nu scrie niciunde că nu se poate angaja la propria II. Din moment ce poate angaja alte persoane de ce să nu se poată angaja şi pe sine?
Ideea e că eşti obligat să-ţi plăteşti contribuţiile ca titluar, dar tu nu ai carte de muncă, funcţie în aceasta şi "experienţă". Tu eşti doar titular.

Deci, cum îmi fac carte de muncă sau trec anii de lucru de la II în cartea de muncă... fără a mă angaja altundeva?

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - contributii si impozit @lexandra @lexandra Am si eu cateva nelamuriri in legatura cu II-urile: 1.Am inteles ca platesc impozit 16% pe venitul net dar nu inteleg daca platesc contributii .0.5 somaj,10.5 ... (vezi toată discuția)
Creare inteprindere independenta catalinbobora catalinbobora Buna Doresc sa-mi intocmesc si eu o inteprindere individuala in aceasta luna. Intreb care sunt pasii unul dupa altul pentru infintarea acestui II iar dupa ... (vezi toată discuția)