avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... INTREPRINDERE INDIVIDUALA - contributii si impozit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

INTREPRINDERE INDIVIDUALA - contributii si impozit

Am si eu cateva nelamuriri in legatura cu II-urile:
1.Am inteles ca platesc impozit 16% pe venitul net dar nu inteleg daca platesc contributii .0.5 somaj,10.5 cas si 5.5 sanatate daca sunt titlarul unei Intrprinderi Individuala fara angajati?
2.dar daca ma angajez in cadrul II-ului al carui titular sunt?platesc contrib.mai sus mentionate la salar brut si 16 % la venit net???
3.dar daca sunt angajat la o alta societate cu 4 ore si ma angajez si la II al carei titualr sunt ce mai platesc???
va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: alexandrada , utilizator 07:50, 25 Martie 2015
Daca nu sunteti angajat cu carte de munca in alta unitate si desfasurati activitate doar ca II, atunci platiti toate contributiile mentionate de dvs.
Nu va puteti angaja dvs,in cadrul II, ci doar puteti angaja alta persoana.
Trebuie sa fiti angajat cu norma intreaga.
Din cate stiu eu poti sa te angajezi in ii-ul propriu,doar la PFA nu te poti angaja si nici nu poti avea angajati.Nu stiu insa daca poti sa lucrezi si cu jumatate de norma si ce se intampla cu contributiile???
@alexandra - din cate stiu eu platesti la sanatate 5.5% din profit indiferent ca esti sau nu angajat. 16% impozit pe profit, indiferent ca esti/nu esti angajat. Daca esti angajat platesti 31.3% din venitul brut la casa de pensii. Daca nu esti angajat, platesti 31.3% din venitul asigurat declarat la casa de pensii. DUpa mine cel mai bine iesi daca nu esti angajat si platesti la casa de pensii 31.3% din cat vrei tu(cat vrei tu tot ce se poate sa fie cat vor ei, cel putin 640 RON / luna de la 1 ianuarie 2011). Daca esti angajatul propriului II platesti 1 % la somaj, 10.8% la sanatate, 31.3% la pensii, 16% pe profit (nu-s sigur de procente, sunt procentele folosite pentru calcularea contributiilor din partea angajat / angajator), toate astea platite la salariu brut pe care ti-l acorzi. Pe II o sa platesti 16% din profit (acum scade profitul cu salariu pe care ti-l acorzi), 5.5% la sanatate din profit.

REFERITOR LA REGIMUL JURIDIC AL II
Din OUG 44/2008 referitor la Intreprinderea individuala (II) rezulta urmatoarele:

- Întreprinderea individuala nu dobândeste personalitate juridica prin înregistrarea în registrul comertului;

- Întreprinzatorul persoana fizica titular al întreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data înregistrarii sale în registrul comertului.

- întreprinzatorul persoana fizica titular al unei II , poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, înregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti întreprinzatori persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei sectiuni.

- Întreprinzatorul persoana fizica titular al unei întreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane

- Întreprinzatorul persoana fizica titular al unei întreprinderi individuale este asigurat în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat în sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, în conditiile prevazute de lege.

-Persoana fizica titulara a întreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, în completare, cu întreg patrimoniul, iar în caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006, cu modificarile ulterioare.

- Întreprinzatorul persoana fizica titular al unei întreprinderi individuale îsi înceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului în urmatoarele cazuri:
a)prin deces;
b)prin vointa acestuia;
c)în conditiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Cererea de radiere, însotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe lânga tribunalul unde îsi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.

- În caz de deces al titularului II mostenitorii pot continua întreprinderea, daca îsi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, în termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Când sunt mai multi mostenitori, acestia îsi vor desemna un reprezentant, în vederea continuarii activitatii economice ca întreprindere familiala.

- Activitatea va putea fi continuata sub aceeasi firma, cu obligatia de mentionare în cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor.

REFERITOR LA IMPOZITUL PE VENITUL II

- venitul net al II se impoziteaza cu 16%;
- venitul net se determina din contabilitatea in partida simpla ca diferenta intre venitul brut (= totalitatea veniturilor incasate si impozabile) si cheltuieli (deductibile)
NOTA:
Pentru anumite activitati impozitarea se face pe baza NORMEI de VENIT care se stabileste anual de organul fiscal local impozitul aplicandu-se la norma de venit indiferent de valoarea incasarilor din activitatea desfasurata. Cota de 16% se aplica la valoarea normei de venit. (vezi sistemul de impunere al activitatii de taxi)

REFERITOR LA CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE DE II


- OBLIGATORIU: contributia pentru sanatate ( Legea nr.95/2006) , cota de 5,5% aplicata la venitul net.

- OBLIGATORIU: contributia pentru pensii (Legea nr.19/2000) cota de 31,3 % se aplica la valoarea de asigurare stabilita prin contractul dintre titularul II si Caasa de pemsii. (ATENTIE : nu se aplica la venitul net obtinut ca la fondul de sanatate)

- OPTIONAL: contributia la fondul de somaj 0,5% (Legea nr.76/2002)

NOTA FINALA:

- tiitularul II-lui nu poate fi propriul angajat (nu are nici un sens !);
- in perioada 01.07.2010 - 10.09.2010 titularii II-lor datorau (cu anumite exceptii: pensionari, etc) contributii individuale la pensii 10,5% si la somaj 0,5% avand si obligatii declarative in acest sens (vezi OUG nr.58/2010);
- incepand cu 10.09.2010 OUG 58/2010 a fost modificata de OUG 82/2010 si au fost exclusi din sfera obligatiilor privind platile de contributii individuale comerciantii (PFA;II,IFsi profesiil eliberale) aici ramanand numai veniturile profesionale din drepturi de autor si conexe dar si acelea din contracte/conventii civile.

ATENTIE INSA:
- Art.7 pct.21 din codul fiscal a fost modificat prevazand posibilitatea reconsiderarii veniturilor din activitati independente in activitati dependente dupa mai multe criterii - ultimele criterii in vigoare fiind:(OUG 82/2010)

Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit."


Restul e tacere. (sau ar trebui sa fie !)
Va multumesc mult pentru ajutor!!!Acum am reusit sa inteleg si eu ce am de facut.

Cu respect,
Alexandra

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala. titular si angajat in acelasi timp kingbt kingbt Vreau sa intreb daca se poate sa fiu titular si angajat la aceeasi Intreprindere Individuala. Pun intrebarea deoarece la ITM mi s-a spus ca nu se poate, dar eu ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Angajare in cazul in care detin intreprindere individuala miha_ella71 miha_ella71 Buna seara!Din martie 2010 sunt administratorul intreprinderii individuale ,as vrea sa stiu daca ma pot angaja la un srl si daca voi avea contract de munca mai ... (vezi toată discuția)