avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate completa un dosar ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate completa un dosar ?

Buna ziua,

Am de depus niste acte la un dosar al unui prieten pe care il reprezint in instanta, el fiind plecat definitiv din Romania. Problema este ca procesul se judeca in alt oras decat cel in care domiciliez, si de aici se naste prima intrebare:
- se poate trimite prin fax sau posta catre respectiva judecatorie, actele pe care vreau sa le depun la dosar ? Este vorba despre cateva copii dupa o carte de munca.

A doua intrebare - daca termenul de judecata este, sa zicem, data de 10 august, depunerea acestor acte se poate face pe 8 august ? Exista un termen maxim la care se pot depune aceste acte ? Mentionez ca ele au fost solicitate de catre instanta la termenul anterior, in vederea sustinerii cererii de reconventionala.

A doua intrebare - am, asadar, cateva copii dupa niste acte care se afla la prietenul meu, problema fiind ca aceste acte nu pot fi legalizate in timp util, omul lucrand in mijlocul desertului, unde prin traditie nu functioneaza notari sau ambasade... O copie dupa un act xerox cum ar fi cartea de munca este admisibila in instanta ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 22:04, 6 Martie 2011
1. Mai exact cum il reprezentati in instanta? In ce calitate? Da, se pot trimite inscrisuri la dosarul cauzei prin posta, fax sau chiar pe adresa de email (evident doar copii, nu originale!)
2. In principiu, pentru ca un inscris sa poate ajunge pana la termen trebuie depus prin serviciul de registratura cel tarziu cu o zi inaintea termenului stabilit in vederea judecarii cauzei.
3. De fapt a treia intrebare, nu a doua cum gresit ati scris:: faceti o cerere de amanare (de fapt prietenul dvs. daca nu aveti nicio baza legal in care sa-l reprezentati) prin care aratati tocmai acest fapt, ca fizic nu are timp sa legalizeze inscrisul, si depuneti in acest sens copii simple pe care faceti mentiunea "conform cu originalul" apoi semnati(sau semneaza), aratand ca pana la urmatorul termen veti depune si copia certificata dupa inscrisul respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Copiile certificate de pe inscrisurile respective se depun cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata, sanctiunea fiind decaderea din dreptul de a folosi respectivele inscrisuri.

Ori de cate ori ati depus la dosar o copie certificata, in timpul judecatii tebuie sa aveti asupra dumneavoastra si originalul, pentru a-l arata instantei la cerere.

Multumesc.
Ce se intampla atunci cand NU ai compii certificate, ci doar copii dupa acte ? Ce se intampla cand aduci ca si proba o mie de pagini de tranzatii bancare - banuiesc ca suma legalizarii atator copii in strainatate ar fi considerabila.
stimate domn,esenta prezentarii copiilor legalizate dupa actele originale rezida in faptul ca instanta sa poata avea certitudinea provenientei exacte a lor, sau in caz de opozitie(nerecunoastere de catre partea adversa).Dar, in cazul in care aveti originalele, le puteti depune la grefa instantei-astfel nu aveti de efectuat nici o cheltuiala.singurul incovenient ar fi ca respectivele documente(originalele), pe perioada desfasurarii procesului, nu le mai puteti ridica, decat in situatia in care veti face o copie legalizata chiar la grefa instantei aferent fiecarui document ce doriti sa il ridicati.
in cazul in care aveti doar copii dupa respectivele acte(neavand asupra dvs si originalul lor), instanta va putea sa nu tina cont de existenta lor si sa nu le accepte ca si probe.

Alte discuții în legătură

Cum se face pentru repunere pe rol proces.? - un proces a fost ... oanaportar oanaportar cum se face pentru repunere pe rol proces.? - un proces a fost suspendat cât s-a judecat alt proces - procesul judecat a fost câștigat - acum trebuie ... (vezi toată discuția)
Copii certificate sau copii legalizate? DanyD DanyD Daca doresc niste copii dupa niste inscrisuri aflate intr-un dosar in care am fost parte, pentru a le folosi in alt dosar civil, pot obtine de la grefa ... (vezi toată discuția)
Decizie unilaterala de modificare a cim Vali_Paraschiv Vali_Paraschiv Buna ziua, Sunt intr-un conflict cu angajatorul, care a emis o dicizie prin care imi sunt modificate unilateral sarcinile din fisa postului, fapt pentru ... (vezi toată discuția)