avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios

as vrea sa stiu si eu daca pot face plangere penala impotriva unei persoane care din diferite motive invocate de ea, imi tot face fel de fel de plangeri pe la organele abilitate si bineinteles ca dupa analizarea situatiei se infirma cele afirmate de ea dar eu sunt purtata pe drumuri , pierd zile pe la usile diferitelor institutii(politie, parchet, judecatorie) precum si bani cheltuiti pe drumuri , stres si multe altele.va rog sa ma ajutati ce as putea face impotriva acestei persoane .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 18:08, 8 Martie 2011
aveti aceasta posibilitate. in legislatia noastra, se poate trage la raspundere o persoana pentru abuzul de drept(cum pare ca ar fi situatia creionata de dvs).trebuie vazut in concreto motivele si stabili exact maniera de punere in practica a unei actiuni.
Codul penal incrimineaza acasta fapta,prin infractiunea de denunt calomnios.Depuneti plangere penala pentru denunt calomnios impotriva acestei persoane.


Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
andymaurul, utilizator
:offtopic: Interventie moderator: va rog completarile sa le faceti la topicul deja deschis. Multumesc.

miki2 a scris:

toata problema a pornit de la <mama>. in anul 1992 a decedat tata , iar dupa succesiune noi cei 5 copii am renuntat in favoarea mamei . sora mai mare in anul 2010 profita de faptul ca in localitate cu mama nu mai era decat un frate,iar mama era intr-o stare avansata de boala, intocmeste act de vindere cumparare in luna ianuarie 2010 unde sora intra in posesie dupa decesul mamei, in luna martie intocmeste card pe numele mamei pentru ca aceasta din urma sa primeasca pensia dar in reealitate sora a predat cardul fiicei deci nepoata mamei , sora pleaca in italia la munca si o lasa pe mama fara nici un leu de paine fiind cardul la nepoata. in luna iunie mama se imbolnaveste grav( suntem anuntati telefonic de catre o vecina de-a ei) o ducem la medicul de familie iar acesta ii da trimitere la spitalul de psihiatrie. Dupa externare , din discutiile purtate cu mama si fratii ceilalti s-a hotarat sa deschidem actiune pentru anularea actului.din luna iulie sora a revenit in tara iar de atunci face tot felul de reclamatii si ma poarta pe drumuri.mentionez ca pe biletul de iesire din spital spital scria dementa senila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters140221 ContSters140221 De aproape 6 luni ploua cu plangeri penale la adresa mea ,a sotiei si a socrilor mei ,plangeri nefondate,jignitoare si cu caracter de denigrare atat in ... (vezi toată discuția)
Ca intre vecini florineftimie florineftimie Buna ziua Eu stau la etajul 3 din trei,iar sub mine la etajul 2 sta o femeie dusa cu capul.De 4-5 ani de cand s-a mutat,zice ca o radiez,ca ii torn diferite ... (vezi toată discuția)