Nu sunt suficiente informatiile impuse Codul fiscal, obligatorii fiind si informatiile impuse prin alte acte normative, altele decat cele cu caracter fiscal.
Ma refer la urmatoarele trei acte normative:
a) Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990, republicata, privind societatile comerciale, prin art. 74, impune suplimentar urmatoarele informatii:
- forma juridica a firmei si numarul din registrul comertului;
- sediul social;
- codul unic de inregistrare;
- mentiunea "societate administrata in sistem dualist" in situatia in care o societate pe actiuni opteaza pentru un sistem dualist de administrare;
- capitalul social daca factura este emisa de o societate cu raspundere limitata;
- capitalul social subscris si varsat daca factura este emisa de o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni;
- oficiul registrului comertului si numarul de inregistrare daca factura este emisa de o sucursala;
ATENTIE!
Daca firma dvs. detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) din art. 74 trebuie publicate si pe pagina de internet a societatii.
b) Legea nr. 26 din 5 noiembrie 1990, republicata, privind registrul comertului, care impune:
- codul numeric personal al emitentului (prin art. 29);
- emblema ca semn distinctiv pentru fiecare firma inscrisa in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert (prin art. 30 si art. 43);
c) Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei:
- daca factura este emisa de un grup (prin art. 152):
- denumirea grupului;
- mentiunea "grup de interes economic" sau initialele "G.I.E.";
- sediul grupului;
- codul unic de inregistrare si oficiul registrului comertului in care a fost inmatriculat grupul;
- cand este cazul, mentiunea ,, grupul se afla in lichidare;
- daca factura este emisa de un grup european de interes economic (prin art. 243^3):
- denumirea grupului;
- mentiunea "grup de interes economic" sau initialele "G.E.I.E.";
Nu uitati!
Pentru respectarea actelor normative mentionate, toate elementele enumerate trebuie inscrise atat pe facturi cat si pe alte documente necesare pentru derularea unei activitati economice: oferte, comenzi, tarife, prospecte, scrisori, anunturi, publicatii.
Nu sunt obligate sa emita facturi firmele care realizeaza urmatoarele tipuri de operatiuni:
- transportul persoanelor cu taximetre;
- transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;
- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului;
- livrarile de bunuri si prestarile de servicii consemnate in documente specifice.
Totusi, obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile enumerate anterior intervine in momentul in care beneficiarul solicita factura in mod expres.
Daca facturile au fost predate catre debitori si a semnat de primire un delegat al acestora, e in regula. Puteti dovedi ca ati predat marfa/ ati prestat o anume activitate in beneficiul lor, etc.si fara contract.
Insa, daca ati remis facturile prin posta si acestia le-au refuzat la plata pe motiv ca nu renunosc prestatia dvs. in beneficiul lor, atunci va fi mai dificil.
Pe viitor e bine sa incheiati un contract, semnat de reprezentantii tuturor partilor implicate, pentru a nu avea dureri de cap mai tarziu.
Este cunoscuta aceasta procedura a unor societati care dupa ce primesc anumite prestatii, solicita ca emiterea facturii sa fie facuta prin posta, dupa care refuza primirea acesteia, in acest caz, refuzul de primire a facturii echivaleaza cu o nerecunoastere a acesteia, caz in care va trebui sa faceti dovada prestatiei dvs. prin orice mijloc de proba, fiind insa mai greu. Recomandabil este sa faceti un contract, ce ar putea face dovada eventual a existentei raporturilor comerciale dintre societati.