avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare dupa somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare dupa somaj

Buna ziua,am somaj pana la sfarsitul lui aprilie.De la 01.o4. am primit oferta de angajare.Cum trebuie sa procedez ptr incheierea somajului.?
Si din cate stiu eu statul trebuie sa-mi de-a ceva bani ptr ca mi-am gasit de lucru mai devreme de incetarea somajului?
Daca ei nu spun nimic?, unde trebuie sa le "aduc aminte"....ptr a primii si acesti bani,ei nemiscand un deget ptr a-mi gasi un loc de munca.

Firma care ma angajeaza ce avantaje si dezavantaje are ca a angajat un somer? dar eu? parca stiu ,ca nu au voie sa ma dea afara pe o perioada de 2-3 ani?
Astept sa ma lamuriti in toate aceste detalii.va multumesc
Monica.
Cel mai recent răspuns: danabunea , utilizator 07:41, 14 Martie 2011
Societatea care va angajeaza inainte de expirarea perioadei de somaj poate beneficia de prevederile ord.13/2010 care scuteste firma de la plata contributiilor de asigurari sociale pe o perioada de 6 luni cu conditia ca angajarea sa fie pe o perioada de minim 1 an.
office.carmen:
Prevederile OUG 13/2010 au fost valabile numai pentru anul 2010.

Stoica Monica:
1. Daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata, cu 01.04.2011, veti primi de la Agentia de Somaj, 30% din indemnizatia de somaj pana lam data cand sar fi terminat perioada de somaj daca nu ati fi incheiat un CIM. pentru asta trebuie sa completati o cerere tip la Agentia de Somaj (art.72 din Legea 76/2002).
2. Firma care va angajeaza va beneficia de forta de munca a dvs. deci nu are dezavantaje.

3. Conform Legii 76/2002:
Art. 77. - Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncã a şomerilor se realizeazã prin:
a) subvenţionarea locurilor de muncã;
b) acordarea de credite în condiţii avantajoase în vederea creãrii de noi locuri de muncã;
c) acordarea unor facilitãţi.

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.

Art. 93.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj.

(2) Reducerea contribuţiei se acordã începând din anul fiscal urmãtor, pentru o perioadã de 6 luni, şi constã în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condiţiile prevãzute la alin. (1) din numãrul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncã din anul respectiv.

4. pentru amanunte cititi art.77-94 din legea 76/2002, actualizata.

5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Multumesc f. mult.
Monica.
Si nu mai este conditia ca cel angajat sa aiva peste 45 ani?
Chiar ma intereseaza acest subiect.
danabunea a scris:

Si nu mai este conditia ca cel angajat sa aiva peste 45 ani?
Chiar ma intereseaza acest subiect.


1. Exista, in Legea 76/2002, si prevederi pentru persoane peste 45 de ani:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.

(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Alte discuții în legătură

Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani steaua59 steaua59 ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj elis16 elis16 buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de somaj se calculeaza la stagiul de cotizare. ce benefifii au angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ... (vezi toată discuția)
Angajare somer - facilitati pentru angajator! ellafilip ellafilip Ce facilitati exista in prezent pentru incadrare somer? (vezi toată discuția)