avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare imprumut de la persoana fizica
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare imprumut de la persoana fizica

acum 3 ani am imprumutat o suma de bani unei persoane in baza unui contract de imprumut, prostia mea, fara a-l autentifica la avocat sau notar. Prin contract se obliga ca in termen de 3 ani sa imi restituie in rate suma integrala. Termenul s-a prescris in iunie 2010 . Problema este ca cel pe care l-am imprumutat e cetatean strain,egiptean, si de anul trecut incerc sa dau de el dar fara nicio reusita. Am trimis o scrisoare la ambasada si mi s-a transmis telefonic ca nu imi pot raspunde in scris dar ca "neoficial" este plecat din tara. Am fost la adresa pe care i s-a emis rezidenta si nu este. Ce variante mai am de a face ceva sa imi recuperez banii? Mai am vreo sansa sa imi recuperez banii vreodata?
Daca aveti un contract sub semnatura privata, puteti sa solicitati instantei sa dea o hotarare care sa fie titlu executoriu. Pe baza acestuia puteti sa il executati silit.
Contractul de imprumut l-ati facut macar sub semnatura privata? Pentru ca, daca aveti macar un astfel de inscris, ati putea obtine un titlu executoriu, avand in vedere ca ultima rata trebuia platita in iunie 2010 si nu s-a prescris dreptul la a recupera suma. Insa fiind cetatean strain care nu locuieste in tara, sansele efective de recuperare a sumei sunt practic nule.
Dupa parerea mea nu aveti mari sanse.Sansa este zero in conditiile in care termenul de prescriptie s-a implinit, este vorba de cel general de 3 ani .De asemenea trebuie sa stiti ca in cazul in care l-ati notificat, acest termen a fost intrerupt la data notificarii.
In ce priveste o actiune in justitie, ea este admisibila daca aveti si martori. Sa zicem ca veti castiga si veti obtine un titlu. Nu cred ca aveti sanse sa -l executati.
Va mai spun ca acel termen de prescriptie curge de la ultima rata care a fost platita.
baloi gica a scris:

Dupa parerea mea nu aveti mari sanse.Sansa este zero in conditiile in care termenul de prescriptie s-a implinit, este vorba de cel general de 3 ani .

Nu s-a prescris nimic, scadenta era la 3 ani. Se va prescrie peste inca 3.
@sorin_pss
Actionati acum, nu ramaneti in pasivitate, poate persoana respectiva are vreun bun in tara, vreun cont, ceva.
da, m-am adresat unui cabinet de avocatura care m-a sfatuit sa face o incercare de concilere si l-a notificat atat in ziare cat si prin notificari cu confirmare de primire care mi s-au returnat. In iunie 2010 s-a finalizat perioada de 3 ani in care trebuia sa restituie banii. Tot acel avocat m-a sfatuit ca este o varianta sa il chem in instanta dar ca nu se va intampla nimic dat fiind ca este intr-o tara araba care probabil are o alta legislatie si ca decizia data de instantele noastre se aplica doar la nivelul tarilor UE si prin urmare nu va putea fi executat sub nicio forma in tara lui. Si prin urmare la scurgerea termenului de 3 ani adica prescriptia nu i se intampla nimic si la fel si dupa terminarea eventualului proces... adica in oricare dintre variante nu pot face nimic X-(

Alte discuții în legătură

Recuperare debit de catre societate recuperari creante dfd dfd Buna ziua, in anul 2005 am contractat un credit pt care s-au platit 10 rate. nu am mai avut loc de munca si m-am imbolnavit si nu am mai putut plati. cei de la ... (vezi toată discuția)
Imprumut anisiaileana anisiaileana va rug sa m-a ajutati.am imprumutat in2004 o persoana cu suma de 400mil lei vechi.pt.un an contract legalizat de notar,fara garantie,timpul a expirat,persoana ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)