Buna ziua,
Detin un apartament de 2 camere.Initial apartamentul a fost dobandit prin contract de vanzare cumparare de catre mine si sotul meu in procent de 35% si parintii mei in procent de 65%.In urma cu 6 ani am divortat,s-a dezbatut partajul si i-am achitat fostului sot suma decisa de catre instanta.In fata unui notar fostul sot a declarat ca a fost despagubit,partea sa din apartament fiind intabulata pe numele meu.Acum 4 ani parintii mei mi-au donat partea lor si toata proprietatea a fost intabulata pe numele meu.Am un singur frate care la momentul donatiei din partea parintilor a fost de fata si a dat o declaratie in fata notarului exprimanadu-se ca nu este interesat de aceasta proprietate.Intrebarea mea este:pot vinde acest apartament unui cuplu care acceseaza un credit bancar?Ce solutii exista in cazul in care banca deja mi-a spus ca nu accepta actele in forma actuala?Merita sa anulam donatia si sa incercam sa vindem ,eu si parintii mei?
Dar in cazul vanzarii catre un cumparator cu banii cash?Poate fi acesta descurajat in a cumpara datorita acestei donatii?Precizez ca parintii mei sunt de acord sa mai dea o declaratie in caz de necesitate specificand ca nu au nici o pretentie asupra acestui apartament.
Va multumesc!
nu conteaza forma de dobandirea a bunului, a apartamentului respectiv, trebuie intr-adevar sa-i faceti intabularea pe numele celui care doreste sa-l vanda.Intabularea o faceti pe baza actului de dobandire, indiferent cu se numeste acesta...Banca respectiva nu doreste sa dea creditul deoarece nu e sigur de cine e proprietarul apartamentului si nu vrea complicatii...;)
Apartamentul este deja intabulat pe numele meu,in extrasul CF sunt unic proprietar.Se pare ca ideea dea vinde cuiva care depinde de un credit bancar nu este un viabila.Dar ce pot face in cazul fericit in care gasesc un cumparator cu banii cash care este reticent din pricina felului in care am dobandit o parte din apartament(donatia) ?
Cum il pot asigura ca nu va avea complicatii ulterioare,ca parintii mei pot da o decalaratie ca nu emit pretentii asupra proprietatii...
Nu vad motivul pentru care banca nu accepta actul de proprietate pe care il aveti. Donatia este, in principiu, potrivit art. 801 Cod civil, un contract irevocabil, translativ de proprietate. Dvs aveti un act de proprietate valid, imobilul este intabulat pe numele dvs, deci, nu sunt motive intemeiate de respingere de catre banca a dosarului de creditare. Ar fi interesat de stiut care a fost motivatia bancii. E posibil ca in contractul de donatie sa existe o clauza care poate duce la desfiintarea donatiei , adica un pact comisoriu expres potrivit caruia neindeplinirea unei anume obligatii atrage desfiintarea contractului ?
Pentru a anula donatia ar trebui sa aveti un motiv care nu tine de un tert, precum este banca sau de un posibil cumparator. Solutia desfiintarii donatiei si repunerii partilor in situatia anterioara nu e o chestiune simpla , cum ar parea la prima vedere. Desfiintand donatia - sa zicem ca exista un motiv intemeiat - apartamentul redevine un bun in coproprietate, ceea ce insemna modificarea incheierii de intabulare.
Un cumparator cu banii cash nu are nici un motiv sa fie descurajat de existenta contractului de donatie. Indiferent de soarta actului de donatie, cumparatorul apartamentului este un cumparator de buna credinta iar vanzarea nu poate fi desfiintata, chiar daca contractul de donatie ar fi rezolvit.
buna ziua!
si ma rog, pe ce motiv, cei de la banca nu accepta incheierea contractului de vanzare cumparare, daca in istoricul imobilului apare un act de donatie?
ce v-au invocat?