avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie

Buna ziua,

Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca contractul de donatie prin care am primit apartamentul de la fiul meu poate fi revocat de nepoti mei (care nu ii am inca).
El nu vrea sa isi asume acest risc si cere bani inapoi de la precontract.
In precontract scrie ca ii voi da bani inapoi numai daca il refuza banca la care a aplicat pentru creditul prima casa, iar eu nu am primit nici un document de la banca sau de la el in care zice ca creditul s-a refuzat.
Ma acuza ca sunt "vanzatoare de rea credinta" si ca ma va da in judecata daca nu ii inapoiez avansul de bani. Eu am platit intabularea apartamentului si o parte din acte.

Va rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 21:38, 19 Septembrie 2009
O astfel de pozitie nu este justificata intrucit daca este cumparator de buna credinta actul de vinzarea nu poate fi anulat daca s-ar reduce donatia. Daca nu exista nicjik o clauza in acest sens si se ragindeste aveti dreptul la plata de adune interese
Faptul ca dvs ati primit imobilul prin donatie nu va face vanzator de rea credinta! La autentificarea contractului de vanzare cumparare notarii introduc o clauza prin care se stabileste in mod foarte clar ca , in cazul raportului donatiei vanzatorul se obliga sa-l despagubeasca pe cel care solicita raportul!(Problema raportului donatiilor este si mai simplu rezolvata daca in contractul de donatie ese consemnat ca acea donatie este scutita de raport, operatiune perfect posibila si legala. Scutirea de raport se poate da insa si printr-un act separat):D
Bancile sunt reticente in aceasta privinta fiindca juristii bancilor nu prea stapanesc materia in cauza! Insa o discutie la banca ar putea fi foarte relevanta . In orice caz nu aveti nici un fel de obligatie de restituire a avansului incasat deoarece nu ati incalcat cu absolut nimic clauzele precontractului! ( cu conditia ca intr-adevar banca sa nu ii dea promitentului cumparator un act prin care i se specifica ca i s-a refuzat acordarea creditului)
SUCCES!
=D>
buna ziua!
temerea cumparatorului dvs este pe deplin justificata intrucat donatia se revoca de drept daca donatorului i s-a nascut un copil ulterior incheierii actului de donatie, dar acest aspect nu va face pe dvs o vanzatoare de rea-credinta, functie de clauzele cuprinse in antecontract aveti la dispozitie actiuni in instanta.
Cumparatorul putea fi mai vigilent la semnarea antecontractului-ar fi trebuit sa studieze mai bn istoricul.
Oricum daca nu are banii, nicio banca nu o sa ii acorde un credit ipotecar-deci sub acest aspect trebuie crezut.
Bancile studiaza istoricul imobilului si daca apare un astfel de act in istoric vor respinge dosarul.
Inteleg ca se poate revoca aceasta donatie in cazul in care s-ar naste un copil .
Ce nu inteleg : de ce se mai incheie acest tip de acte daca pot fi revocate , ar insemna un sir de procese ...
revocarea donatiei pt survenienta de copil - este o cauza care duca la revocarea de drept a donatiei.
actele se incheie deoarece un notar nu ar avea cum sa dea o incheiere de respingere la autentificarea unui astfel de act, legea 36/1995 nu permite.

Alte discuții în legătură

Revocare donatie pentru survenienta de copil mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin ... Klaexx Klaexx Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin credit ipotecar. Vânzătorul avea contract de donație întocmit în anul 2008, între el și ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)