avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare donatie pentru survenienta de copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare donatie pentru survenienta de copil

Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ca cele 4 imobile vor trece inapoi in proprietatea donatorului. La intabularea hotararii instantei, OCPI a refuzat intabularea a 2 terenuri pe motiv ca actul nu este opozabil si celorlalti 2 noi proprietari, in hotararea instantei nefacandu-se referire la cei 2 noi proprietari. In fapt 2 terenuri fusesera vandute de catre donatar prin contract de vanzare cumparare. Coform art.836 cod civil efectele revocarii donatiei pentru survenienta de copil actioneaza si asupra tertilor dobanditori ai dreptului de proprietate deoarece ei au cumparat un drept grevat de o conditie rezolutorie aceea a posibilitatii revocarii pentru survenienta de copil care actioneaza de drept, instanta nefacand de cat sa constate indeplinirea conditiilor.
( Imobilele puteau fi vandute si de 7 ori sau chiar intrate in patrimoniul statului ca legea protejeaza drepturile copilului. Revocarea are efect si asupra tertilor dobanditori de la donatar ).
Ce trebuie sa fac pentru a putea intabula si celelalte 2 terenuri? Sa ma adresez instantei pentru constatarea dreptului de proprietate si asupra celorlalte 2 terenuri donatia fiind deja revocata sau sa-i actionez si pe cei doi in instanta pentru revocare de donatie pentru survenienta?????????
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: mocanudan , utilizator 11:47, 5 Martie 2010
sa cereti constatarea nulitatii contractelor prin care ei au dobandit acele terenuri, ulterior sa radiati din CF dr d proprietate.
consultati un avocat.
nu se spune nimic daca procesul de revocare al donatiei a fost sau nu notat in cartea funciara. daca s-a notat atunci instanta printr-o actiune in constatare solutioneaza usor problema, considerând noii dobânditori de rea credinta si si-au asumat acel risc. Daca nu s-a notat, atunci problema e mai complicata, dar merita incercat sa se solicite constarea nulitatii acelor contracte, dar rezultatul este hazardant, având in vedere ca noii proprietari beneficiază de prezumţia de bună credinţă, fiind contracte oneroase.
cautati practica si incercati sa va folisiti de ea.
succes
Firesc era sa chemati in judecata si dobanditorii terenurilor, pentru a le face opozabila hotararea.

Potrivit legii fondului funciar, cererea de inscriere nu se poate face decat impotriva proprietarului tabular. Pozitia registratorului de CF este corecta.

Oricum, nu este vorba, in niciun caz, despre constatarea nulitatii actelor prin care ei au dobandit terenurile. Acele acte nu sunt lovite de nulitate (cauzele de nulitate trebuind sa existe la data incheierii lor pentru a fi nule sau anulabile), ci trebuie rezolvite ca urmare a desfiintarii cu efect retroactiv a titlului vanzatorului de la care au cumparat.

Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
themis, utilizator
La ce instanta sa ma adresez pentru costatarea nulitatii actelor de proprietate. De la domiciliul meu sau domiciliul acestora??? Pe baza hotararii instantei de revocare a donatiei se va face constatarea?
instanta competenta este de la locul unde sunt imobilele.

Alte discuții în legătură

Constatarea dreptului de proprietate mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ca cele ... (vezi toată discuția)
Revocarea donatiei SimonaOnofrei SimonaOnofrei Ati intalnit in practica spete referitor la revocarea de drept a donatiei pentru survenienta de copii? Ma intereseaza daca se poate opune cu succes acesteia ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)