Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ca cele 4 imobile vor trece inapoi in proprietatea donatorului. La intabularea hotararii instantei, OCPI a refuzat intabularea a 2 terenuri pe motiv ca actul nu este opozabil si celorlalti 2 noi proprietari, in hotararea instantei nefacandu-se referire la cei 2 noi proprietari. In fapt 2 terenuri fusesera vandute de catre donatar prin contract de vanzare cumparare. Coform art.836 cod civil efectele revocarii donatiei pentru survenienta de copil actioneaza si asupra tertilor dobanditori ai dreptului de proprietate deoarece ei au cumparat un drept grevat de o conditie rezolutorie aceea a posibilitatii revocarii pentru survenienta de copil care actioneaza de drept, instanta nefacand de cat sa constate indeplinirea conditiilor.
( Imobilele puteau fi vandute si de 7 ori sau chiar intrate in patrimoniul statului ca legea protejeaza drepturile copilului. Revocarea are efect si asupra tertilor dobanditori de la donatar ).
Ce trebuie sa fac pentru a putea intabula si celelalte 2 terenuri? Sa ma adresez instantei pentru constatarea dreptului de proprietate si asupra celorlalte 2 terenuri donatia fiind deja revocata sau sa-i actionez si pe cei doi in instanta pentru revocare de donatie pentru survenienta?????????
Multumesc anticipat pentru raspuns.
La data vanzarii, vanzatorul era proprietar sub conditie rezolutorie. Prin urmare, nu putem vorbi despre lipsa calitatii de proprietar la acel moment. Nici despre nulitate.
Dar cumparatorul a cumparat un drept grevat de o conditie rezolutorie, deci si-a asumat anumite riscuri pe care trebuia sa le ia la cunostinta in momentul semnarii actului , de la notar eventual.