avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie

Buna ziua,

Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca contractul de donatie prin care am primit apartamentul de la fiul meu poate fi revocat de nepoti mei (care nu ii am inca).
El nu vrea sa isi asume acest risc si cere bani inapoi de la precontract.
In precontract scrie ca ii voi da bani inapoi numai daca il refuza banca la care a aplicat pentru creditul prima casa, iar eu nu am primit nici un document de la banca sau de la el in care zice ca creditul s-a refuzat.
Ma acuza ca sunt "vanzatoare de rea credinta" si ca ma va da in judecata daca nu ii inapoiez avansul de bani. Eu am platit intabularea apartamentului si o parte din acte.

Va rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 21:38, 19 Septembrie 2009
Sigur ca fiul d-voastra poate avea copii in viitor, ceea ce face ca acest contract sa fie afectat de o conditie rezolutorie, de aceea promitentul -cumparator, nu mai vrea sa cumpere. Chiar si daca ar vrea sa cumpere in aceste conditii, ma indoiesc sincer ca banca ar accepta sa crediteze.
Andreea, eu stiu ca revocarea asta de drept are efecte retroactive pana la momentul donatiei... Adica desfiinteaza toate actele dintre momentul donatiei si pana la data nasterii copilului...
AStfel, produce efecte nu numai asupra succesorilor mortis causa ai donatarului, ci si asupra tertilor dobanditori prin acte intre vii.
SE desfiinteaza ipotecile facute de dobanditori etc., si asa banca va ramane cu ochii in soare.
Daca bunul e mobil, apararea se face pe 1909, daca e imobil, pe "uzucapiunea cu titlu" (10-20 de ani).
Pe vremurile apuse, daca donatarului i se lua bunul de stat prin confiscare si donatorului i se nastea primul prunc, bunul intra inapoi in patrimoniul donatarului. Stiu ca m-am gandit atunci in anul 3 de drept civil ce idiot era statul de n-a facut o derogare de la dreptul civil comun prin legea aia tembela a confidcarilor.

Daca ar fi sa cumpar un bun si acesta ar fi donat, as face-o numai si numai cu acte care sa ateste ca donatorul are prunci. Macar unul.

De ce se incheie astefl de acte? Pai de ce nu?...
Problema este asa: vrei o proprietate pe care sa o primesti gratis, chiar daca va fi greu sa o valorifici prin instrainare? Daca vrei, ok, te costa nimic, daca nu, iar ok, te costa oricum nimic.
Pentru ce sa-l despagubeasca donatorul pe donatar? Acesta nu a pierdut nimic, a avut o perioada un bun a carui fructe le-a putut manca (chirii) pana la data notificarii de nastere a copilului donatorului.
Se pot incheia astfel de acte pentru ca nu se stie daca donatorul va avea copii, daca ii va notifica nasterea copilului, daca vor trece 10-20 de ani pana la data cand se va produce notificarea (cand tertul va pastra bunul)...
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Prin revocarea donatiei , daca se desfiinteaza actele incheiate pana la data nastrii copilului (ceea ce cred ca se intampla -caci daca ar fi vorba doar despre despagubirea donatorului de catre donatar nu ar fi o problema pt banca , ar accepta sa inscrie ipoteca pe un astfel de bun ) cel care a cumparat risca sa ramana fara locuinta sau in cea mai buna situatie cu o suma care nu i-ar permite cumpararea unui bun imobil similar .

1 Donatarul a trait cu impresia ca bunul imobil ii apartine si nu amai fost interesat de cumpararea altui bun similar , cu toate ca la data respectiva si-ar fi putut permite existand ipoteza ca apartamentele erau mai ieftine .

2 Donatarul a vandut bunul si acheltuit banii , neavand posibiliatati sa restituie suma .

De aceea cred eu ca donatorul creeaza in anumite situatii probleme donatarului .

Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare donatie pentru survenienta de copil mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin ... Klaexx Klaexx Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin credit ipotecar. Vânzătorul avea contract de donație întocmit în anul 2008, între el și ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)