Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin credit ipotecar. Vânzătorul avea contract de donație întocmit în anul 2008, între el și sora acestuia.((((( La data întocmirii contractului de donație donatoarea era căsătorită și nu avea copii. Aceasta a născut în anul 2010.)))
În 2022 când am încheiat contractul cu banca, respectiv contractul de vânzare-cumpărare al imobilului de la donAtar, juridicul de la bancă și notarul la care am încheiat contractele au spus să stau liniștit că nu e nicio problemă cu acel act de donație.
Acum, în 2023 am ales să refinanțez creditul deoarece am găsit o altă ofertă mai bună pt mine, la o altă bancă. Ei la acestă bancă cei de la juridic au analizat mai minuțios acel act de donație și m-au întrebat despre copii donatorului (sora) când s-a născut,, înainte sau după modificarea noului cod civil. Ca urmare am intrat și eu să văd ce înseamnă revocarea contractului de donație și se pare că acel contract poate fi atacat și chiar anulat de către donator sau succesorii acetuia.
M-ar interesa ce se întâmplă dacă donAtarul mi-a vândut mie acel imobil.? (având în vedere că juridicul de la două bănci ”m-au asigurat ”cumva să stau liniștit, dar la câte prostii se întâmplă în ziua de azi.... )
Ce măsuri preventive ar trebui să iau, să fac, ...? Nu vreau sa ma tezesc cândva că nu mai am une să stau....
vanzatorul trebuie sa ii dea cat datoreaza si cui datoareaza, dvs nu aveti vreo treaba
donatia se revoca pt survenienta de copil pe vremea vechiului cod civil, adica inainte de 2011.
Apoi, donatia ar putea fi attaca ade sot si de copil, dupa decesul donatoarei si asta numai daca donatia le incalca lor rezerva succesorala. daca se intampla, vor recupera doar rezerva si asta de la donatar, nu au treba cu contractul dvs , dvs ati cumparat o casa, ati platit un pre, pa si la revedere.
Revocare donatie
V1rg1l
Un contract de donație întocmit în anul 1995 este considerat revocat pt. survenienta de copil (născut în 2005), chiar dacă pana la aceasta data donatorul ... (vezi toată discuția)