avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie

Buna ziua,

Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca contractul de donatie prin care am primit apartamentul de la fiul meu poate fi revocat de nepoti mei (care nu ii am inca).
El nu vrea sa isi asume acest risc si cere bani inapoi de la precontract.
In precontract scrie ca ii voi da bani inapoi numai daca il refuza banca la care a aplicat pentru creditul prima casa, iar eu nu am primit nici un document de la banca sau de la el in care zice ca creditul s-a refuzat.
Ma acuza ca sunt "vanzatoare de rea credinta" si ca ma va da in judecata daca nu ii inapoiez avansul de bani. Eu am platit intabularea apartamentului si o parte din acte.

Va rog sa imi spuneti opinia dumneavoastra,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 21:38, 19 Septembrie 2009
Deci se incheie un act de donatie cu care de fapt nu poti sa vinzi ulterior casa sau vinzi si apoi cel care cumpara risca sa se anuleze vanzarea si vanzatorul sa-i restituie pretul ?
Dar acest moment poate interveni dupa ce casa cu pricina a fost vanduta de mai multe ori , nu cred ca mai este posibil sa se anuleze .
Iael a scris:

Deci se incheie un act de donatie cu care de fapt nu poti sa vinzi ulterior casa sau vinzi si apoi cel care cumpara risca sa se anuleze vanzarea si vanzatorul sa-i restituie pretul ?
Dar acest moment poate interveni dupa ce casa cu pricina a fost vanduta de mai multe ori , nu cred ca mai este posibil sa se anuleze .



Nu este vorba despre anulare, ci despre revocarea de drept. Ceea ce inseamna ca bunul se intoarce in patrimoniul donatorului (nicidecum al donatarului, atata vreme cat donatorul este in viata).

Consider ca este un text care nu isi gaseste nicicum justificarea. Mai ales ca donatorul poate proceda la o noua donatie dupa revocarea celei initiale. Nu este singurul text din Cod in privinta caruia as avea de obiectat.
Prin revocarea de drept bunul se intoarce in patrimoniul donatorului .

In aceasta situatie cumparatorul imobilului in cauza trebuie sa paraseasca casa (dar uneori au avut loc vanzari succesive pana la acel moment )

Care este raspunderea donatarului fata de donatar , intrucat ii poate genera mari probleme atat acestuia din urma cat si cumparatorului.
Cred ca sunt niste neclaritati in topicul de fata. Revocarea donatiei pentru survenienta de copil intervine numai daca la momentul donatiei donatorul nu avea niciun copil. Daca avea, la revedere. Apoi, chiar daca se revoca donatia, cumparatorul de buna-credita si cu titlu oneros al unui imobil nu este afectat, contractul sau fiind mentinut. Vanzatorul va da inapoi donatorului pretul obtinut pe imobil.
La momentul donatiei, fiul meu nu avea nici un copil si nici in momentul de fata nu are. Dar in viitor, cu siguranta va avea.

Alte discuții în legătură

Revocare donatie pentru survenienta de copil mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin ... Klaexx Klaexx Bună ziua. În anul 2022 am achiziționat o locuință, prin credit ipotecar. Vânzătorul avea contract de donație întocmit în anul 2008, între el și ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)