avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ce urmeaza dupa licenta de drept?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ce urmeaza dupa licenta de drept?

Poate radeti de intrebarea mea,dar sunt nelamurita,si de aceea va rog sa ma ajutati sa pun ordine in mintea mea:deci,obtin diploma de drept,dupa aceea care este drumul de parcurs ca sa ajung de ex.mediator,consilier juridic,sau avocat?Ma inscriu la unbr?
Cel mai recent răspuns: ContSters172518 , utilizator 10:14, 10 Martie 2011
Accesul la orice profesiune juridica poate fi facut doar prin examen. In functie de ce iti doresti cauti informatii despre datele si metodele de inscriere, bibliografii si restul informatiilor - acestea sunt publice si apar din timp pe site-urile respective - si actionezi in consecinta. De exemplu, daca doresti sa devii avocat te uiti pe site-ul baroului din localitatea ta, cauti informatiile legate de datele de inscriere, modalitatea de examen si bibliografie, te duci si depui dosarul cu actele cerute si dai examenul.
Pentru avocatura consultati legea 51/1995 cu modificarile si completarile ulterioare.
Redau mai jos ce va intereseaza:

ART. 17
(1) Primirea în profesie se realizează numai în baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel puţin anual şi la nivel naţional, potrivit prezentei legi şi Statutului profesiei de avocat.
(2) Examenul pentru primirea în profesia de avocat se susţine în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi se desfăşoară în mod unitar, în centrele teritoriale ale acestuia, având la bază o metodologie elaborată şi aprobată de Consiliul U.N.B.R.
(3) Tematica examenului este unică la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisia naţională de examen.
(4) Comisia naţională de examen este formată cu precădere din avocaţi - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime în profesia de avocat. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanentă a U.N.B.R., la propunerea barourilor.
(5) Dispoziţiile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător, precum şi judecătorilor de la instanţele internaţionale.

Pentru consilier juridic:
Legea 514/2003 cu modificarile si completarile ulterioare
Reau mai jos ceea ce va intereseaza

ART. 8
Poate fi consilier juridic acela care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c) este licenţiat al unei facultăţi de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e) nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege.
ART. 12
(1) La debutul exercitării profesiei, consilierul juridic efectuează obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, perioadă în care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Condiţiile efectuării stagiului, asigurarea consilierului juridic îndrumător, definitivarea şi celelalte condiţii din perioada stagiului sunt cele prevăzute în legea pentru exercitarea profesiei de avocat şi statutul profesional al acesteia, care se aplică în mod corespunzător.
(3) De asemenea, în ceea ce priveşte definitivarea în funcţia de consilier juridic, pe baza vechimii în celelalte profesii juridice, se aplică în mod corespunzător prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
(4) Drepturile şi obligaţiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevăzute în actul de numire sau în contractul de muncă, inclusiv toate celelalte drepturi ale funcţiei, pe perioada stagiului.

Pentru mediator:
LEGE Nr. 192 din 16 mai 2006
privind medierea şi organizarea profesiei de mediator

ART. 7
Poate deveni mediator persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are capacitate deplină de exerciţiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legi.

ART. 9
(1) Formarea profesională a mediatorilor se asigură prin cursuri de formare profesională organizate de către furnizorii de formare şi de către instituţiile de învăţământ superior acreditate.
(2) Cursurile şi programele de formare profesională a mediatorilor vor fi autorizate de către Consiliul de mediere cu respectarea standardelor de formare profesională în domeniu, elaborate de către acesta.
(3) Structura cursului de formare profesională va fi întocmită conform prevederilor privind formarea adulţilor.
(4) Consiliul de mediere va emite documentele care atestă competenţa profesională a mediatorilor.
@giv,multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie baroul bucuresti Katypetre Katypetre Buna seara! Numele meu este Dumitru Gabriela,am terminat facultatea de Drept la Brasov in iunie 2006. In toamna acelui an am dat examen la Barou in Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Profesare ca avocat stagiar Camy321 Camy321 Buna ziua! Am promovat examenul de admitere in profesia de avocat ca avocat stagiar dar in prezent desfășor o activitate salariata. Nu am depus juramantul de ... (vezi toată discuția)
Pasi pentru a deveni consilier juridic uksolution uksolution Buna ziua.Am o intrebare in legatura cu profesia de consilier juridic.Tomai am terminat facultatea de drept si as vrea sa stiu care sunt pasii pentru a deveni ... (vezi toată discuția)