avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chitanta sau dispozitie de incasare.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chitanta sau dispozitie de incasare.

Pt creditare societate de catre asociati se elibereaza chitanta sau dispozitie de plata?
Cel mai recent răspuns: mirela83 , utilizator 13:49, 27 Iulie 2011
Intocmesc contract la fiecare creditare.Daca se crediteaza prin banca,se solicita de fiecare data alt contract,presupun ca asa este corect si la creditarea prin casa.Sau?
La fiecare creditare a asociatilor unei societati se intocmeste "Contract de imprumut" . Pentru ceea ce se incaseaza numerar ,prin casieria societatii se taie si chitanta. Pentru creditarile care se fac in contul curent al societatii ,sta la baza " Foaia de varsamant /de depunere numerar" unde se mentioneaza natura operatiunii. Bancile ,de regula cer Contract de creditare si la depunerea banilor,dar mai cu seama la restituirea acestora din cont. Restituirea din casieria societatii se face pe baza Dispozitiei de plata.
Inca un amanunt destul de important este acela ca pe fiecare Contract de imprumut sa se mentioneze data la care se restituie banii si ca suma imprumutata nu este purtatoare de dobanda. In cazul in care banii nu sunt restituiti pana la termenul scadent,se prelungeste Contractul de imprumut,incheiat anterior .
Ati procedat foarte corect @office.carmen =D>
O mica remarca: suma imprumutata de asociat societatii poate fi purtatoare de dobanda.B-)

Partile pot stabili orice dobanda, deductibila pentru societate este numai dobanda legala- OG 9/2000, Cod fiscal- Legea nr. 571/2003, cu modificarile ulterioare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
ContSters123067, utilizator
Este adevarat @gigelin ca suma imprumutata poate fi purtatoare de dobanda,insa nu cred ca asociatului ii convine sa plateasca impozit pe acest venit cf. reglementarilor Codului fiscal. In firma unde lucrez , asa se redacteaza Contractul de imprumut. :)
De regula banii dati cu imprumut societatii se retrag dintr-un depozit bancar al asociatului.
E normal ca asociatul sa ceara macar dobanda pierduta plus impozitul aferent drept pret al "sacrificiului".
Sau sunt cazuri cand asociatul imprumuta firma cu bani pe care la randul lui i-a imprumutat, pe persoana fizica. Iarasi se justifica perceperea unei dobanzi de la firma... s-o dea mai departe.
Da' sigur, imprumutul poate fi si fara dobanda, daca si ceilalti asociati au procedat/vor proceda la fel.:)


Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract creditare societate frezii frezii Buna ziua,va rog sa-mi spuneti,contractul de creditare,pentru ca asociatii sa poata imprumuta firma cu bani,se face la fiecare dispozitie de incasare,la ... (vezi toată discuția)
Imprumut firma luciapap luciapap Buna ziua,asociatii imprumuta firma din anul 2006, imprumuta doar cand este nevoie, pana in prezent 196000 lei.Cand au imprumutat firma am facut chitanta si am ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de constituire societate carlos888 carlos888 Va salut! Am o intrebare legata de recuperarea ceheltuielilor de constituire a societatii. Am un SRL sunt asociat unic si administrator. Care este modul ... (vezi toată discuția)