Buna saera,
vreau sa va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
am cumparat un bun(chiosc) care a costat 7.500 ron.Societatea de la care am cumparat,mi-a emis factura cu valoarea totala(respectiv suma de 7500),din care am platit un avans in numerar de 2000 ron,restul urmand sa-l achit la momentul finalizarii constructiei.Intre timp,am vrut sa mai achit din acea factura 2500 ron,urmand ca la terminarea constructiei sa platesc si diferenta ,adica 3000 ron.Precizez ca toate platile doream sa le fac cu numerar.Firma respectiva mi-a spus insa ca nu este corect din punct de vedere contabil ca platile ulterioare avansului sa le mai fac cash ci numai prin banca,fiind pasibili de amenda din partea organelor de control.Cum nu m-am mai intalnit cu asemenea situatie,va rog frumos sa-mi spuneti daca aveau ei dreptate sau eu.Multumesc
4. Plăţile în numerar către persoane juridice sunt acceptate în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon de 50.000.000 lei.
Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 50.000.000 lei către furnizorii de bunuri şi servicii astfel: 50.000.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Facturile cu valori sub 50.000.000 lei nu intră sub incidenţa acestor prevederi.
Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care funcţionează pe baza legislaţiei în vigoare, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 100.000.000 lei către acest tip de magazine astfel: 100.000.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Facturile cu valori sub 100.000.000 lei nu intră sub incidenţa acestor prevederi.
Facturile cu valori mai mari de 50.000.000 lei, respectiv 100.000.000 lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry, care nu au fost achitate integral până la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor măsuri financiare, se achită numai prin instrumente de plată fără numerar.
5. Pentru facturile stornate, aferente produselor returnate, cu valori mai mari de 50.000.000 lei, respectiv 100.000.000 lei în cazul reţelelor de magazine de tipul Cash&Carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 50.000.000/100.000.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
6. Încasările zilnice în numerar ale unui agent economic sunt neplafonate.
Încasările zilnice în numerar nu pot depăşi plafonul de 50.000.000 lei de la o singură persoană juridică.