avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare...

Spuneti-mi va rog, persoana care este numita curator prin dispozitia primarulu pentru un copil, poate fi si tutore pentru acelasi copil?!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:31, 28 Mai 2008
Intrebarea e mult prea generala..
Cazurile in care o persoana nu poate fi tutore sunt prevazute expres de lege, iar fostul curator nu se regaseste printre acestea. Ca atare, daca discutam la modul general nu exista o interdictie.

Dar, tutela se instituie în situaţia în care ambii părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa judecătorească hotărăşte că este în interesul copilului instituirea unei tutele.

Pe cand curatorul poate fi numit si in caz de conflict de interese intre parinti/parinte si copil (copil care nu e lipsit de ocrotirea parinteasca pentru a fi necesara mai departe institurea tutelei).

Ar cam trebui sa stim exact despre ce vorbim ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere instituire tutela madalina15 madalina15 Buna ziua! Am si eu o intrebare: Ambii parinti ai unui minor sunt decedati, iar bunica acestuia vrea sa fie numita tutore si vrea sa faca o cerere in ... (vezi toată discuția)
Instituirea tutelei platonflorin platonflorin Cine trebuie sa instituie tutela in cazul in care mama unui minor a decedat, acesta nu este recunoscut de catre tata (vezi toată discuția)
Tutela pentru un minor badescucorina badescucorina cum se poate obtine tutela unui minor avand ambii parinti decedati (vezi toată discuția)