avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NUP-ul lasa urme?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NUP-ul lasa urme?

In urma cu circa 13 ani am fost implicat intr-un accident de circulatie care s-a soldat cu o victima. Dosarul a fost solutionat cu NUP de catre procuratura. Intrebarea este: acest caz, fie el si solutionat cu NUP, mai apare in evidentele uzuale ale politiei si/sau procuraturii (spun evidentele uzuale pentru ca imi este clar ca acestea se afla intr-o arhiva undeva)? Exista vreo situatie in care acest NUP poate fi readus in discutie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 01:09, 1 Iunie 2008
Puteti sta linistit, din punct de vedere al evidentei cazierului judiciar, nu apare absolut nimic.
In ceea ce priveste evidentele politiei/parchetului, dosarul este arhivat undeva, din cate stiu nici politia nu arhiveaza pe termene mai mari de 10 ani.
Nu vad nici o situatie in care o solutie de NUP veche de 13 ani, ar mai putea fi pusa in discutie.
Potrivit art. 278 alin. 1 din Codul de procedură penală, persoana vătămată şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale date de procuror, după respingerea plângerii făcute conform art. 275-278 din acelaşi cod, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare a acesteia, potrivit art. 277 şi 278 din Codul de procedură penală.

Din prevederile art. 278 alin. (1) din Codul de procedură penală rezultă că plângerea în faţa instanţei împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, dată de procuror, poate fi făcută şi deci este admisibilă numai după respingerea plângerii formulate, conform art. 275-278 din acelaşi cod, împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului.

Introducerea plângerii împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, a ordonanţei sau a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale la prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori, după caz, la procurorul ierarhic superior constituie, aşadar, o condiţie prealabilă prevăzută de lege, obligatorie pentru exercitarea procedurii reglementate în art. 278 alin 1 din Codul de procedură penală.

Totodată rezolvarea plângerii formulate în temeiul art. 275-278 din Codul de procedură penală de către prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori, după caz, de către procurorul ierarhic superior, potrivit art. 278 din acelaşi cod, constituie o procedură obligatorie, care trebuie parcursă de persoana vătămată şi de orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate înainte de a formula plângerea în faţa instanţei împotriva rezoluţiilor sau a ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.

Cum dispoziţiile relative la sesizarea instanţei sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute conform art. 197 alin. 2 din Codul de procedură penală, plângerea adresată direct instanţei de judecată împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, fără ca acestea să fie atacate în prealabil, în temeiul dispoziţiilor art. 278 din acelaşi cod, la procurorul ierarhic superior, este inadmisibilă, în acest caz fiind încălcate dispoziţiile relative la sesizarea instanţei.

In concluzie nu aveti de ce sa va temeti ca s-ar mai putea sa se faca o redeschidere a dosarului :)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
giulieta, utilizator
Va multumesc amandurora pentru raspuns. Cel al lu Luci este mai relevant in sensul ca eu eram curios care sunt sansele ca cineva care "scormoneste" in trecutul meu sa dea peste acel NUP. Inca o data multumesc.
Da, frumos ce spui giulieto..da pe langa topic..zau asa!:)

@Razvanl:
Acel nup nu te incurca cu nimic. Fii linistit!:)
Organele de stat pot afla de acel NUP.
De pilda. politia daca va ancheteaza intr-un caz va afla de acel NUP.
Nu oricine are dreptul de a afla aceasta informatie.

In cazier nu va apararea insa nimic deoarece nu ati fost condamnat penal.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Solutionare plangere impotriva ordonantei procurorului de scoatere de sub urmarire penala jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema. La sfarsitul anului trecut am facut o plangere penala impotriva savarsirii infractiunii de fals ... (vezi toată discuția)