avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Buna ziua,
Sunt insarcinata in doua luni si angajata cu norma intreaga la o firma, as vrea sa ma mut la alta firma .
In acest caz as putea beneficia de concediu de risc maternal, de cine este platit si ce contributii se platesc de angajator, se recupereaza ceva de la stat ?
Pot beneficia ulterior de toate celelelte drepturi de mamica?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:36, 10 Martie 2011
1. Din OUG 158/2005:
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

2. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004, cu modificãrile ulterioare.

Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se elibereazã de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o duratã totalã de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nãscut recent sau care alãpteazã.

Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determinã conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.

3. Certficatul medical il duceti la angajator care il calculeaza si il plateste si recupereaza apoi toti banii de la Casa de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical de risc maternal KlaraS KlaraS Cum este platit concediul medical de risc maternal? (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal mickyy mickyy Mi s-a facut cerclaj de curind,si mi s-a recomandat repaus la pat.Am avut concediu 2 saptamani,pe urma l-am prelungit iar cu 2 saptamani si trebuie sa tot fac ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua , momentan sunt în CCC pana la data de 6.02.2019 ! Sunt insarcinata intr- o luna , întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu risc ... (vezi toată discuția)