avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

daca 2 persoane nu sunt casatorite legal, fiecare venind cu anumite bunuri in noua familie, ce drept de mostenire are sotul supravietuitor?
Cel mai recent răspuns: panti , utilizator 13:15, 14 Martie 2011
Daca cele 2 persoane nu sunt castorite, ci doar tra iesc in concubinaj, nu se vor mosteni una pe cealalta. fiecare dintre cei 2 concubinii vor avea ca mostenitori rudele lor , dintre care vor avea prioritate cele mai apropiate in grad de persoana decedata.
Daca nu sunt casatorite legal, atunci despre ce sot supravietuitor vorbiti?
Dupa casatorie si dupa decesul unui sot celalat va avea o cota de 1/4 din bunurile sotului decedat obtinute inainte de casatorie.
dar daca cei doi concubini construiesc impreuna o casa? trebuie sa se casatoreasca pt. ca sa aibe amandoi drepturi asupra ei?
stimate domn,bunurile obtinute de soti in timpul casatoriei sunt considerate a fi bunuri comune,guvernate de comuniunea matrimoniala de bunuri(proprietate in devalmasie).in cazul in care nu sunt casatoriti,este regim de coproprietate,guvernat de codul civil(fiecare este proprietar pe propriile lui bunuri).in cazul prezentat,fiecare va detine din casa respectiva dupa aportul financiar(dovedit) al fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Drepturi concubinaj Liulica Gina Liulica Gina Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor? (vezi toată discuția)
Concubinul are drept la succesiunea defunctului? teodorescu sorinela teodorescu sorinela Daca , dupa multi ani de concubinaj, din care au rezultat si copii, dupa moartea unuia dintre concubine se deschide succesiunea, concubine supravietuitoare are ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubin Alice E. Alice E. Bună seara, Dacă două persoane au trăit în concubinaj 30 de ani din care 25 de ani în aceași locuință, ce drepturi îi revin concubinului după ... (vezi toată discuția)