avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concubinul are drept la succesiunea defunctului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concubinul are drept la succesiunea defunctului?

Daca , dupa multi ani de concubinaj, din care au rezultat si copii, dupa moartea unuia dintre concubine se deschide succesiunea, concubine supravietuitoare are dreptul la mostenire? mentionez ca defunctul a achizitionat si muncit ani si ani de zile terenurile achizitionate de catre defunt.
Cel mai recent răspuns: ContSters325089 , utilizator 12:23, 12 Iulie 2014
Relatia de concubinaj nu da dreptul la mostenire pentru concubinul supravietuitor, nici daca a durat 1 zi, 3 luni sau 30 de ani.
Drept de mostenire au numai sotul / sotia care supravietuieste (adica persoana cu care defunctul a fost casatorit civ, cu acte in regula), si rudele pana la un anumit grad.

In cazul dvs., copii au drept de mostenire dupa defunct (fireste, daca au fost recunoscuti si il au pe defunct in certificatul de decs ca parinte).

Despre concubinul supravietuitor, trebuie investigat daca nu cumva este coproprietar pe unele dintre bunurile ramase, in virtutea faptului ca a contribuit la achzitionarea lor (nu prin mostenire)., si daca nu cumva are vreun drept de creanta asupra mostenirii lasate de defunct (in baza aportului sau in gospodarie, a eventualelor imprumuturi, imbunatatiri aduse in gospodarie).
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
smeagull, utilizator
Defunctul/a trebuia sa faca un testament in timpul vietii prin care sa instituie legatura universala cu privire la bunurile sale.Daca nu a facut,fratii rudele etc vor mostenii intrega avere,dvs. putand doar sa invocati un drept de coproprietate cu privire la investitiile efectuate la casa defunctului/ei si din bunurile dobandite cu aceasta,pe care trebuie sa le probati.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
ContSters325089, utilizator
multumesc pentru raspunsuri!deci, trebuie sa mearga in instant pt a stabili dreptul de coproprietar?
Asta nu va putem spune asa usor, poate chiar deloc avand in vedere ca pe forum nu putem sa verificam toate aspectele cazului si nici sa scriem raspunsuri nesfarsite)
Ar trebui macar sa stim:
Cine a murit, concubinul sau concubina?
Ce bunuri a lasat defunctul?
Cum au ajuns ele in proprietatea defunctului (cumparare? mostenire? cu credite?)
Ce bunuri sunt "suspecte" ca ar fi fost in coproprietate cu concubinul?
Copii despre care vorbeati in primul mesaj sunt recunsocuti de tatal concubin?
Cati sunt si ce parerere au ei despre o intelegere amiabila cu parintele in viata cu privire la bunuri?
Proportional, ce venituri au adus cei doi in gospodarie? Ce dovezi au?
Da.

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună ... Breje Florica Breje Florica Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună de foarte mulți ani , am hotarat sa ne facem casă împreună, pe actele cumpărare a ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubin Alice E. Alice E. Bună seara, Dacă două persoane au trăit în concubinaj 30 de ani din care 25 de ani în aceași locuință, ce drepturi îi revin concubinului după ... (vezi toată discuția)
Ce recomandați când un cuplu trăiește în concubinaj: testament sau donație? Bilimica Bilimica Persoana fara sot/sotie sau copii, doreste sa faca testament pentru apartament unei persoane cu care este in concubinaj. Acest testament poate fi atacat de ... (vezi toată discuția)