avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună ...

Bună ziua !
Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună de foarte mulți ani , am hotarat sa ne facem casă împreună, pe actele cumpărare a terenului suntem trecuți amândoi. Aș dori să știu, în caz de o despărțire sau chiar deces , ce drepturi am ?
Mulțumesc!!
Cel mai recent răspuns: Breje Florica , utilizator 08:52, 24 Octombrie 2023
Avem dreptul la terenul la a cărui achiziție sunteți trecuți amândoi. Casa este intabulata?
Nefiind căsătoriți, aveți dreptul de coproprietate stabilit prin acte. De asemenea, nefiind căsătoriți, nu avem drept de moștenire.
buna seara! in caz de despartire faceti iesirea din indiviziune, va luati fiecare partea si va recuperati investitia. puteti sa hotarati vanzarea imobilului si impartirea banilor. In caz de deces, mostenesc rudele partea decedatului. Concubinajul nu reprezinta nimic in Romania
Concubinii nu se moștenesc unul pe altul, indiferent cât timp ar fi locuit împreună. Nu au vocație la moștenirea legală. Dar cine/ce îi împiedică să-și lase testamente reciproc? Pot fi moștenitori testamentari. Legea nu-ți cheamă concubinul/concubina la moștenire. Dar oricine, prin propria lui voință, este liber să-i lase și concubinului/concubinei o parte din averea sa. (sau chiar toată - dacă nu are moștenitori rezervatari).

În lipsă de testament, partea concubinului mort este moștenită de rudele lui/ale defunctului.
Iar supraviețuitorul rămâne cu ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni. Dvs. aveți (deja) partea dvs. de teren, dobândită prin cumpărare. Și, de asemenea, dacă veți construi împreună, veți avea și partea dvs. din casă, dobândită prin construire.
In plus, supraviețuitorul poate dobândi și o parte din (sau toată, după caz) averea defunctului, prin moștenire testamentară, dacă este beneficiarul unui testament lăsat de concubinul defunct.

Oricare dintre dvs. - coproprietari - poate să ceară partajul (și dacă vă despărțiți și dacă rămâneți împreună).
De asemenea, partajul se poate face și după moartea unuia dintre dvs. intre coproprietarul supraviețuitor și moștenitorii defunctului. (dacă e cazul).
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
romascanu, moderator
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie complicata hvz hvz unchiul meu doreste sa.si vanda proprietatea: o casa batraneasca cu 2000mp; casa este dobandita prin cumparare, cu act de vanzare-cumparare prin notariat, in ... (vezi toată discuția)
Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)