avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - absolventi 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - absolventi 2011

am si eu o problema; mi-am bagat somaj de absolvent in ianuarie 2011;
pe internet scrie ca trebuia sa primesc 300 lei si eu am primit nimai 250.
inteleg ca acum somajul e 50 % din 500, adica 250 si se mai precizeaza faptul ca somajul pentru absolventi va fi inghetat la 300 lei;
sau poate revine la 300 pentru cei care si-au bagat anul trecut si eu am luat teapa ca am bagat anul asta.
Stiu niste vecini care aveau somaj anul trecut 255 lei si acum au 300. Eu am stat intentionat pana in ianuarie ca sa iau eu 300 si sa ramana ei cu 255 si am luat teapa, au luat din ianuarie ei 300 si eu numai 250.
vreau lamuriri. ce trebuie sa fac, pot face vreo contestatie la somaj ?
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
zsorox, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:01, 10 Martie 2011
1. Legea 76/2002 a fost modificata de OUG 108/2010 (de la 16.12.2010):
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
...
Art.17...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit.b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.

(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin. (1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Asadar indemnizatia de somaj pe care o primiti este calculata legal.
pai si eu cu ce sunt de vina ca tot internetul era plin de articole in care se scria ca omajul pentru absolventi va fi inghetat la 300 lei.
eu am vrut sa-mi bag somaj din decembrie dar am lasat pe ianuarie tocmai ca sa pot intra pe 300, cica, acum pot sa ma dau cu capul de toti peretii ca am luat teapa ca m-am luat dupa internet. cu ce sunt eu de vina ca am fost dus in eroare nevinovat
1. Nimeni nu a spus ca sunteti de vina cu ceva. Pe internet scriu tot felul de oameni cunoscatori sau nu ai legilor in domeniul respectiv. Dvs. nu aveti de unde sti care este raspunsul corect si trebuia sa decideti numai dupa ce va adresati si institutiei in cauza (in cazul dvs. AJOFM).
2. Daca ati citit Regulamentul de postare in forumul Avocatnet.ro ati vazut ca...

Discutiile din forum nu reprezinta consultanta juridica. Nicio discutie purtata in forum-ul Avocatnet.ro nu poate fi interpretata ca fiind consultanta juridica sau de orice alt fel. In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde. Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de dumenavoastra in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forum-ului sa nu fie aplicatie in situatia particulara in care va aflati.
In momentul in care urmati sfaturile primite in Forum, o faceti pe propriul dumneavoastra risc.

Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei de somaj pentru absolventi de studii superioare DANYELY DANYELY Cat este alocatia de somaj pentru o persoana care a absolvit studii superioare (diploma de licenta + master) , dar care nu a lucrat inaintea solicitarii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj pentru absolventi catalinaparvu catalinaparvu spuneti ca indemnizatia de somaj pentru absolventi va fi inghetata la 300 , dar nu s a taiat 15%?, e 255 de ceva timp, lamuriti-ma si pe mine va rog. multumesc (vezi toată discuția)