Poate ca apeland la Consiliul (Oficiul sau inspectoratul ) Concurentei Judetean de care apartineti, acesta va aplica amenzile de rigoare si va interzice activitatea firmei "capusa" de care vorbiti.
Poate va ajuta cele de mai jos
REGULAMENT
privind personalul de control şi investigatie, precum şi constatarea şi aplicarea sanctiunilor prevazute de Legea concurentei nr.21/1996
Textul actului publicat în M.Of. nr. 116 bis/9 iun. 1997
În temeiul prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 30 aprilie 1996, Plenul Consiliului Concurenţei adoptă prezentul Regulament privind personalul de control şi investigaţie, precum şi constatarea şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de Legea concurenţei nr. 21/1996.
CAPITOLUL I
Personalul care are dreptul să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni în domeniul concurenţei
Art. 1. - Descoperirea şi investigarea încălcării prevederilor Legii concurenţei nr. 21/1996, denumită în continuare lege, şi a altor legi speciale ce conţin dispoziţii referitoare la concurenţă se fac de către personalul de control încadrat în departamentele de specialitate, împuternicit în acest scop, prin ordin, de către preşedintele Consiliului Concurenţei, respectiv de către şeful Oficului Concurenţei.
Art. 2. - Din rândul personalului de control de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, respectiv şeful Oficiului Concurenţei, desemnează, potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din lege, persoanele pentru care solicită ministrului justiţiei abilitarea cu puteri de anchetă, respectiv cu drept de percheziţie şi ridicare de documente sau efectuare de copii de pe acestea, punere de sigilii şi luare a altor măsuri dintre cele prevăzute la art. 214 din Codul de procedură penală.
Art. 3. - Personalul de control prevăzut la art. 1 şi 2 constată şi aplică sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la art. 55 lit. b) - e) şi la art. 56 lit. d) din lege, respectiv pentru:
- furnizarea de informaţii inexacte sau incomplete prin solicitarea făcută conform prevederilor art. 5 alin. (4) ori prin notificarea făcută conform prevederilor art. 5 alin. (7) sau ale art. 16;
- furnizarea de informaţii inexacte sau nefurnizarea informaţiilor solicitate conform prevederilor art. 41;
- furnizarea de documente, înregistrări şi evidenţe într-o formă incompletă în timpul investigaţiilor defăşurate conform prevederilor art. 42 alin. (2);
- refuzul de a se supune unui control desfăşurat conform prevederilor art. 42 alin. (1) şi ale art. 43;
- neîndeplinirea unei obligaţii sau a unei condiţii impuse printr-o decizie luată în conformitate cu prevederile legii.
Art. 4. - Personalul de control de specialitate prevăzut la art. 1 şi 2 constată şi propune plenului şi comisiilor Consiliului Concurenţei sau Oficiului Concurenţei, în raportul de investigaţie, sancţiunile şi măsurile prevăzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a) - c) din lege, şi anume:
- omisiunea notificării unei concentrări economice cerute de art. 16;
- încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), ale art. 6 sau ale art. 13;
- încheierea unei operaţiuni de concentrare economică cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. (4);
- începerea unei acţiuni de concentrare economică declarată incompatibilă cu prevederile Legii concurenţei printr-o decizie a Consiliului Concurenţei, luată conform prevederilor art. 51 alin. (2) lit. a).
Art. 5. - Personalul de control de specialitate prevăzut la art. 1 şi 2 propune comisiilor Consiliului Concurenţei, respectiv adjunctului şefului Oficiului Concurenţei, aplicarea amenzilor cominatorii prevăzute la art. 59 alin. (1) şi (2), precum şi emiterea unei decizii, dacă este cazul, în aplicarea prevederilor art. 59 alin. (3) din lege.
Art. 6. - Dacă, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei, contravenientul nu se conformează măsurilor dispuse, Consiliul Concurenţei îi poate aplica amenda maximă prevăzută la art. 56 din lege.
Art. 7. - Dacă, pe parcursul efectuării investigaţiei, personalul de control de specialitate prevăzut la art. 2 constată săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 63 din lege, va putea efectua numai actele stabilite la art. 214 din Codul de procedură penală şi va propune Consiliului Concurenţei, în cadrul raportului de investigaţie, sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea punerii în mişcare a acţiunii penale.
CAPITOLUL II
Cuprinsul procesului-verbal de constatare şi de sancţionare a abaterii şi al deciziei de sancţionare a abaterii
Art. 8 - (1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 55 lit. b) - e) şi la art. 56 lit. d) din lege se face de către personalul de control de specialitate, prin proces-verbal de constatare şi sancţionare a abaterii.
(2) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1) va fi redactat, aşa cum prevede legea, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr.12/1994.
Art. 9. - (1) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a) - c) din lege se aplică de către comisiile Consiliului Concurenţei, prin decizie.
(2) Amenzile cominatorii prevăzute la art. 59 alin. (1) şi
(2), precum şi măsurile prevăzute la art. 59 alin. (3) din lege se stabilesc de către Consiliul Concurenţei, respectiv de către Oficiul Concurenţei, prin decizie.
(3) La redactarea acestor decizii se va avea în vedere enumerarea tuturor elementelor care să conducă la identificarea agentului constatator, a vinovatului, fapta săvârşită, raportarea la articolul din lege încălcat, amenda aplicată, încadrarea acesteia în lege, termenul şi modalitatea de plată, termenul de contestare şi organul competent să soluţioneze contestaţia.
CAPITOLUL III
Modalităţile de plată a amenzilor şi urmărirea executării
Art. 10. - (1) Sumele reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia săvârşită, stabilită prin proces-verbal sau decizie, precum şi cele reprezentând amenzile cominatorii stabilite prin decizii, se achită de contravenient prin ordin de plată printr-o societate bancară, ca venit la bugetul de stat, în contul administraţiei financiare, indicat în actul de sancţionare, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) O copie de pe dovada achitării amenzii se transmite în maximum 15 zile de la constatare şi aplicare, de către contravenient, Consiliului Concurenţei, respectiv Oficiului Concurenţei, pentru a fi ataşată dosarului cauzei.
(3) În caz de neprezentare a documentului de plată prin care se face dovada achitării sumei, după trecerea termenului menţionat la alin. (2), Consiliul Concurenţei, respectiv Oficiul Concurenţei, va transmite actul de constatare, care constituie titlu executoriu, la organele administraţiei financiare, spre executare.
CAPITOLUL IV
Căile de atac
Art. 11. - Ordonanţa preşedinţială de autorizare a efectuării unei perchiziţii poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, conform Codului de procedură civilă, la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit art. 44 alin. (7) din lege. Recursul nu este suspensiv de executare.
Art. 12. - Împotriva actelor de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor se poate face plângere, care se depune la Consiliul Concurenţei, respectiv la Oficiul Concurenţei, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 13. - Plângerile formulate împotriva proceselor-verbale de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor, întocmite de personalul de control de specialitate împuternicit în acest scop, împreună cu dosarul, se transmit, de îndată, instanţei competente să soluţioneze cauza, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1968, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr.12/1994, conform prevederilor art. 61 din lege.
Art. 14. - (1) Împotriva deciziilor comisiilor Consiliului Concurenţei, prin care se aplică amenzile prevăzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a) - c) din lege, se poate face plângere, în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţă, la preşedintele Consiliului Concurenţei, care se pronunţă prin decizie motivată.
(2) Împotriva deciziilor prin care se aplică amenzile cominatorii prevăzute la art. 59 alin. (1) şi (2) din lege, se poate face plângere, în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţă, la preşedintele Consiliului Concurenţei sau, după caz, la şeful Oficiului Concurenţei, care se pronunţă prin decizie motivată.
Art. 15. - Deciziile prevăzute la art. 14 pot fi atacate, în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea Supremă de Justiţie - Secţia de contencios administrativ.
Art. 16. - Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii şi se aplică atât de către Consiliul Concurenţei, cât şi de către Oficiul Concurenţei, în conformitate cu dispoziţiile art. 66 alin. (2) din lege.
Art. 17. - Prevederile prezentului regulament se întregesc cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968, cu modificările ulterioare, exceptând prevederile art. 25-27, ale Legii nr. 21/1996, ale Codului de procedură penală şi cu dispoziţiile legale speciale.
CONSILIUL CONCURENŢEI/
OFICIUL CONCURENŢEI/
Inspectoratul de Concurenţă
Judeţean ........................
PROCES-VERBAL
SERIA .............. NR. .......
de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor
Încheiat în .............................................., ziua ................., luna ......................, anul .............
Subsemnaţii .........................................................................., având funcţia de ..........................,
în temeiul Legii concurenţei nr. 21/1996, în baza legitimaţiilor nr. .........................., eliberate de Consiliul Concurenţei
(Oficiul Concurenţei), în urma controlului efectuat în ziua de .............., luna ............., anul ............., ora ........,
la ............................. din ............................. str. .............................. nr. ......, am constatat
următoarele: ......................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor art. .......... din ..............................................
De săvârşirea acestor fapte se face vinovat(ă) ................................................., reprezentat(ă) prin ............,
având calitatea de ......................., domiciliat(ă) în .................................., str. .............................
nr. ........, şi legitimat(ă) cu .......... seria ........ nr. ..........
Faţă de contravenţiile constatate, în temeiul Legii nr. 21/1996 şi al Legii nr. 32/1968, cu modificările ulterioare, se aplică
următoarele sancţiuni:
Contravenientul ........................... se amendează cu ..........................., conform art. ....... din.................,
şi cu ...................., conform art. ........ din .................., în sumă totală de ...............
Amenda se va achita în contul nr. ...................................... al administraţiei financiare, deschis la .................
Organul constatator, Martor, Contravenient,
......................... ..................... ......................
Amenda se va achita în contul nr. ..................................... al administraţiei financiare, deschis la ..................
În situaţia în care contravenientul nu va achita amenda în termen de 15 zile de la data
comunicării procesului-verbal, se va proceda la executare silită, în condiţiile legii.
Contravenientul a formulat următoarele obiecţii: ..................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
Împotriva prezentului proces-verbal, care ţine loc şi de înştiinţare de plată, se poate face plângere în termen de 15 zile de la
data comunicării. Plângerea va fi însoţită de copia de pe procesul-verbal şi se va depune la .....................................
Întocmit în patru exemplare, dintre care o copie s-a comunicat astăzi .................../sau se va comunica contravenientului.
Organul constatator, Martor, Contravenient,
......................... ..................... ......................
Subsemnatul ................................., domiciliat în ........................., str. ........................ nr. ........,
bl. ........, sc. ........, ap. ........, legitimat cu ..............................., seria ........ nr. .......................,
eliberat de ..................... la data de ....................., confirm, ca martor, cele de mai sus.
Semnătura,
.......................................